A terhesség alatt probiotikum pótlása

Egy finn kutatócsapat szerint, azok a nők, akik a terhesség ideje alatt probiotikumot fogyasztanak, kevesebb súlyfelesleggel kell megbírkózniuk a szülést követően. A Turku Egyetem kutatói a bélben élő baktériumok testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták.

„Leginkább a nők járnak jól a probiotikumok pótlásával” – mondta az egyetem egyik kutatója.

A terhesség alatt probiotikum pótlása és szerepe

A jótékony probiotikumok elősegítik a megfelelő bélflóra fenntartását az emésztőrendszerben, ugyanakkor visszaszorítják a káros baktériumok túlzott elszaporodását. A probiotikumok állandó és megfelelő számú jelenléte nemcsak elengedhetetlen része az egészséges emberi bélrendszernek, de a gyulladások csökkentésében is kiveszik részüket.

Azok a kismamák, akik a kutatásban közreműködtek, mindössze 25%-uk bizonyult közepesen túlsúlyosnak, azok a nők, akik csak tanácsokkal lettek ellátva, és nem fogyasztottak probiotikumot, megdöbbentő arányban, hozzávetőlegesen 43%-ban erősítették a túlsúlyosok táborát.

A kutatás ideje alatt, 256 a terhességük első trimeszterében lévő kismamát véletlenszerűen három csoportba szétosztottak. Két csoport dietetikus által teljes képet kapott arról, hogy milyen táplálkozási szokásokkal segítheti a terhesség alatt magzata fejlődését és az egészséges mértékű súlygyarapodást. Az étrend egyszeresen és többszörösen telített zsírsavakban gazdag ételekre épült– írja a Times Online.

  • Az a csoport, akik a diétás táplálkozás mellett még laktobacillust és bifidobaktériumot tartalmazó, probiotikum készítményt is fogyasztott, 75%-ánál normál testsúlyt mértek.
  • A másik csoport placebo kapszulákat kapott, illetve diétás étrenden éltek, 65%-uk normál testsúlyt produkált.
  • A harmadik csoport tagjai csak placebót kaptak, diétás tanácsokkal nem lettek felvilágosítva, kizárólag 60%-ának volt normál a testsúlya.

A probiotikumokat mindhárom csoportban a szülést követő hat hónapig szedték. A finn kutatócsapat a kísérlet elején és végén is megmérte a nők súlyát, derékméretét, valamint zsírvastagságát. Kirsi Laitinen kijelentette, hogy további vizsgálatokra van szükség, hiszen szeretnék részletesebben megismerni a probiotikumok szerepét az elhízás elleni harcban. A terhesség alatt fogyasztott probiotikumok hatást gyakorolnak a nők és utódaik egészségére. A kutatócsapat szerint a fenti kutatás egyik legnagyobb előnye, hogy az állapotos nőkkel való kísérlet nemcsak a kismamákra, hanem gyermekeikre gyakorolt hatások felfedésében is nagyon sokat segít.

A probiotikumos készítmények fogyasztása minden ember számára erősen ajánlott, hiszen ezek a jótékony baktériumok segítik az emésztést, mindemellett számos betegség megelőzhető a jelenlétükkel, segít az immunrendszert megerősíteni. Az optimális probiotikumos készítmény kiválasztásáról a kék szóra kattintva olvashat bővebben.


Forrás:
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=7807689&fileId=S0007114509993898
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674912014649
http://www.timesonline.com/


Hirdetés:
Hirdetés: