Székletlazítás psyllium maghéjjal

A psyllium maghéj számos táplálékkiegészítőben, gyógyszerben, sőt még a reggelire elfogyasztott gabonapelyhekben is megtalálható. Népszerűségét kiváló székletlazító hatásának köszönheti.

A Plantago psyllium, az útifűfélék családjába tartozó, kistermetű, 10-30 cm magas lágy szárú, egynyári növény. Főként a homokos, mediterrán vidéket kedveli. Mivel toktermésében fejlődő, apró magjai bolhára emlékeztetnek, innen származik az elnevezése, a psylla ugyanis bolhát jelent.

A psyllium valódi értéke a maghéjban rejlik: a magvakat körülvevő nyálka, kémiailag összetett szerkezetű, a vízben oldódó rostok csoportjába tartozó poliszaharidokból áll. Ezek a hatóanyagok lágyító, bélvédő, hashajtó és gyulladást csökkentő jellemzőkkel rendelkeznek.

A természetes gyógyászatban az egyik leghatékonyabb módszer a székletlazítás psyllium maghéjjal

Gyógyhatása éppen ehhez a nyálkához köthető, mely a vízzel kapcsolatba kerülve megduzzad, súlyának akár huszonötszörösét is elérheti. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a psyllium maghéj a bélrendszerben magához vonzza a vizet, megnövelve ezzel a gyomortartalom méretét. Ezzel stimulálja a gyomor-, és bélmozgást, valamint elősegíti a könnyebb ürítést. Ez a „módszer” – a bulk forming – a gyengéd hashajtók sajátossága, melyek a folyamat révén nem csak megnövelik a széklet térfogatát és súlyát, hanem egyúttal lágyítják is az ürüléket.

A psyllium maghéj rendkívül értékes prebiotikus hatásokkal rendelkezik, mivel elősegíti a bélflóra hasznos baktériumainak (probiotikumok) szaporodását, ezzel hozzájárul a sérült bélflóra egyensúlyának visszaállításához, illetve megtartásához. Ezáltal javítja az immunrendszer működését – a bélflóra egészsége közvetlenül kihat az immunrendszer hatékonyságára, hiszen az immunrendszer 70 százalékban a bélrendszerben helyezkedik el –, csökkenti a vastag-, és végbélrák kialakulásának lehetőségét. A bélrendszerben a psyllium maghéj erjedésnek indul, és rövid láncú zsírsavakat hoz létre, melyek a vastagbél nyálkahártyáján védőbevonatot képeznek.

Vízfelvevő tulajdonsága, nemcsak a székrekedés alkalmával nyújt segítséget, hanem az akut, vagy a krónikus hasmenés esetében is. Ilyenkor a psyllium maghéj a felesleges vizet szívja magába, ezzel besűríti a híg székletet.

Mivel a psyllium maghéj hatékonyan szabályozza a bélműködési folyamatokat, enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit, valamint a széklet lágyításával megkönnyíti az ürítést, szedése aranyeres és végbélrepedéses megbetegedésekkor, illetve ezek megelőzésére kifejezetten ajánlott. A psyllium maghéj hatására, a táplálék kevesebbet tartózkodik a béltraktusba. Ez lehetővé teszi, hogy az LDL (rossz) koleszterin, az egyszerű cukrok és a toxikus anyagok csak kis mértékben szívódjanak fel. Éppen ezért, a psyllium maghéj a tisztítókúrák kiegészítőjeként is nagyszerűen alkalmazható.


Hirdetés:
Hirdetés: