Streptococcus thermophilus

A Streptococcus Thermophilus (más néven Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus) probiotikum, amely a bélflóra egyik első összetevője, hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Párosítva a Lactobacillus bulgaricus baktériummal, előszeretettel használják sajtok és joghurtok készítéséhez, mivel elindítja az ehhez szükséges, erjedési folyamatokat.

Viselkedése egyedülálló, hiszen a legtöbb streptococcus törzs akár súlyos megbetegedéseket is okozhat, ezzel szemben a Streptococcus thermophilus viszont egészségünk megőrzését szolgálja. Különlegessége, hogy folátot termel (ez a folsav biológiailag aktív, és könnyebben hasznosuló formája), ami terhesség alatt jelentősen csökkenti a születési rendellenességek kockázatát, illetve felnőttkorban is támogatja a szív, az érrendszer és a vese egészségét.

Véd a fertőzésekkel szemben, képes elpusztítani a káros mikroorganizmusok egy részét. Ez a probiotikum képes feltörni a laktóz szerkezetét (a tejcukorból tejsavat állít elő) ezért a Streptococcus thermophilus baktériumot szedő laktózérzékenyek, a tej vagy tejtermékek fogyasztása után kevésbé tapasztalják az egyébként szokásos mellékhatásokat, a puffadást, hasfájást, gázképződést, hasmenést. Még jobb, ha azokat a termékeket választják, amelyek tartalmazzák ezt a probiotikumot.
A Streptococcus thermophilus ellenáll a gyomorsavnak, javítja a vitaminok felszívódását, a bélben erjesztéssel olyan enzimeket termel, amelyek elősegítik a keményítők és a fehérjék emésztését.

Természetes antibiotikumokat állít elő, javítja az antioxidánsok hatékonyságát, valamint akadályozza a kóros mikroorganizmusok szaporodását, miközben gyorsítja a probiotikus törzsek kolonizációját. Utóbbi tulajdonságainak köszönhető, hogy támogatja a bélflóra egyensúlyának helyreállítását és megőrzését, ezáltal fogyasztásával az immunrendszerünket is erősíthetjük. Ezt a képességét az is erősíti, hogy ösztönzi a T-sejtek citokin termelését, ami javítja az immunválaszt.
Hatásos lehet, a sok esetben, az antibiotikumkúra alatt elszaporodó, vastagbélgyulladást, lázat és akár életveszélyes kiszáradáshoz vezető hasmenést okozó Clostridium difficile baktérium ellen. Ezen kívül jó eséllyel megszünteti, illetve megelőzi, az antibiotikumok miatt kialakuló, vagy a gyermekeknél jelentkező, sokszor a rotavírus számlájára írható, krónikus hasmenést is. Megoldást jelenthet a gyomorhurut és a bélirritációk, illetve – különösen, ha antibiotikumkúra előtt visszük be a szervezetünkbe – a Helicobacter Pylori okozta fertőzés megelőzésére. Utóbbi az a patogén mikroorganizmus, ami közvetlenül kapcsolatba hozható a gyomorfekéllyel és a gyomorrákkal. Felveszi a harcot a kiszáradást, hányást, lázat, hasmenést kiváltó Escherichia coli baktériummal, a Candida gombával, valamint a szájban élő, és a plakkosodást, ínygyulladást elősegítő Porphyromonas gingivalis baktériummal szemben.
A Streptococcus Thermophilus baktérium megemelt jelenléte csökkentheti az LDL koleszterin szintjét, növeli a hemoglobin koncentrációját, hozzájárul a szív- és az érrendszer egészségéhez. Külsőnk egészségét is javítja, hiszen hidratálja a száraz bőrt, lassíthatja az öregedését, ahogyan hasznát láthatjuk bőrgyulladás és különféle allergiák esetén.

Az élelmiszerek közül az erjesztett tejtermékek, a joghurt vagy a cheddar sajt is tartalmazza, azonban ezekből általában nem jutunk elegendő mennyiséghez, ezért javasolt a probiotikum étrend-kiegészítők kúraszerű alkalmazása. Jótékony hatásait tovább javíthatjuk, ha almaecettel együtt visszük be a szervezetünkbe. Nem javasolt ugyanakkor a Streptococcus thermophilust fokozott fogyasztása immungyengeség, rövid-bél szindróma, szivárgó bél szindróma és antidepresszánsok vagy immunszupresszánsok szedése esetén.

Források:
https://probioticsamerica.com/streptococcus-thermophilus
https://www.selfhacked.com/blog/s-thermophilus


Hirdetés:
Hirdetés: