Probiotikus készítmények és hatásaik

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek, illetve táplálékkiegészítők legfontosabb tulajdonsága, hogy képesek helyreállítani és megőrizni a bélflóra egyensúlyát. Ahhoz, hogy egy élelmiszer probiotikus készítménynek minősüljön, számos feltétlenek kell megfelelnie.

A legelső követelmény, hogy a benne található probiotikumok (probiotikus törzsek) a feldolgozás során ellenálljanak a gyártási folyamatoknak, valamint a szervezetbe kerülve rezisztensek legyenek a gyomorsavval és az epeváladékkal szemben. Lényeges, hogy a probiotikus készítmények probiotikumai megfelelően tapadjanak a gyomor hámszövetéhez, valamint hosszabb-rövidebb ideig megmaradjanak a béltraktusban, és antimikrobiotikus anyagokat termelve segítsék a bélflóra egyensúlyának fenntartását vagy akár a bélflóra regenerálását.

Segítenek a probiotikus készítmények

Sajnos, azok a probiotikus baktériumtörzsek, amelyek a természetes táplálékokkal kerülnek a szervezetünkbe – még a szokásosnál nagyobb mennyiség esetén is – csak ritkán nem mindig tudnak megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Ezért van szükség a probiotikumok pótlására. Jó hír, hogy van megoldás, hiszen számos széles spektrumú, azaz többféle probiotikumot tartalmazó probiotikus készítmények, (táplálékkiegészítők) léteznek, melyek képesek a bélflóra helyreállítására, ezáltal javítani az immunrendszer ellenálló képességét és a szervezet általános egészségi állapotát.

A leghatékonyabbak, a humán flórában található probiotikumokkal megegyező, vagy azokkal rokon törzseket tartalmazó, nagy csíraszámú (adagonként legalább százmilliós) termékek. Ügyeljünk arra, hogy a táplálékkiegészítőben, élő és saválló probiotikus baktériumok legyenek, illetve más készítményre van szüksége a gyerekeknek és a felnőtteknek.

Figyelem! A probiotikumok (például az oligoszacharidák) szaporodáshoz a szervezet számára nem hasznosítható prebiotikumokra is szükség van. Legegyszerűbb, ha olyan terméket választunk, amely tartalmaz prebiotikumokat (ezek a készítmények a szimbiotikumok), ha erre nincs lehetőségünk, inulin bevitelével fokozhatjuk a probiotikumok jótékony hatását.


Hirdetés:
Hirdetés: