Probiotikumok és prebiotikumok

A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Előnyös tulajdonságaik azonban csak akkor érvényesülnek tökéletesen, ha az emésztőrendszer megfelelő mennyiségben tartalmaz prebiotikumokat is.

Ahhoz, hogy a bélflóra egyensúlya biztosítva legyen, szükség van a probiotikumok (a megnevezés a görög „pro bios”, az „életért” kifejezésből ered) jelenlétére. Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat, amelyek a bélben fejtik ki jótékony hatásaikat. Többségükben tejsav(lacto)baktériumokról van szó, ezek az emésztőrendszer savas közegében is képesek szaporodni, kolóniákat hoznak létre, jelenlétük segíti a bélflóra működését. A leggyakrabban előforduló, és az ember számára legfontosabb probiotikus baktériumok a Lactobacillusok, – Lactobacillus acidophilus Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum – illetve a Bifidobaktériumok.

Probiotikumok és prebiotikumok hatása az emésztőrendszerre

A probiotikumok jelentős mértékben hozzájárulnak az emésztőrendszer, és ezen keresztül a szervezet egészségének fenntartásához, illetve a sérült bélflóra helyreállításához, jobb munkára ösztönzik az immunrendszert – az immunrendszer 70-80 százaléka a bélrendszerhez, illetve a bélflórához tartozik – és a bélrendszert, megakadályozzák a káros mikroorganizmusok, baktériumok és gombák szaporodását. Segítik a szénhidrátok és zsírok lebontását – a szervezet számára feldolgozhatatlan cellulózzal is megbirkóznak –, enyhítik egyes allergiás betegségek (ilyen az ekcéma) tüneteit, gyorsítják a tápanyagok, illetve az ásványi anyagok felszívódását (vas, magnézium, kalcium), gyulladáscsökkentő anyagokat, B-vitaminokat és a K-vitamint termelnek.

A bélflóra egyensúlyának felbomlása rendszerint együtt jár a diszbiózissal, aminek leggyakoribb tünetei a hasfájás, az emésztési rendellenességek, az indokolatlannak tűnő fáradtság, valamint az általános rossz közérzet. Ennek az állapotnak a megszüntetését gyorsítják fel a probiotikumok: tejsavat termelnek, ami kedvez a hasznos mikroorganizmusoknak, míg a káros mikrobák számára kifejezetten ártalmas. A tejsavbaktériumok közül a lactobacillusok és a bifidobaktériumok rendelkeznek a legerősebb probiotikus tulajdonságokkal.

Míg a probiotikumok közvetlen hasznot hozó élő és aktív mikroorganizmusok, a szervezet számára megemészthetetlen prebiotikumok közvetett módon támogatják az egészség megőrzését: táplálékul szolgálnak a vastagbélben megtelepedő hasznos baktériumok számára, szelektíven segítik a probiotikumok szaporodását és hozzájárulnak helyes működésükhöz. A fokhagymában és az aloe verában természetes módon előforduló prebiotikumok további hasznos tulajdonságokkal is rendelkeznek: meggátolják a káros baktériumok megtapadását a bélnyálkahártyán, csökkentik a rossz (LDL) koleszterin szintjét, stimulálják a vastagbél mozgását ezzel segítik az emésztést, megkötik a rákkeltő méreganyagok egy részét, segítik a kalcium felszívódását és enyhítik a szorulás tüneteit.

Annak érdekében tehát, hogy a szervezetben a probiotikumok kifejthessék pozitív hatásaikat, prebiotikumokra is szükség van.


Hirdetés:
Hirdetés: