Lactobacillus rhamnosus

Valamennyi probiotikum közül, a Lactobacillus rhamnosus GG-ről áll rendelkezésre a legtöbb klinikai vizsgálat. Rendkívül ellenálló, a gyomorsav sem károsítja. Sértetlenül jut el a vastagbélbe, ahol galaktózban gazdag, exopoliszacharid sejtfalának köszönhetően könnyen a bélfalra tapad.
Ez a probiotikus tejsavbaktérium számos kiemelkedő, egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. Talán a legfontosabb, hogy képes fenntartani a bélflóra egyensúlyát, amit kétféleképpen ér el. Antimikrobiotikus tulajdonságú, akadályozza a patogén mikroorganizmusok, elsősorban a káros baktériumok szaporodását és növekedését a vastagbélben, illetve a gyomorban. Ennek az ellenkezője is igaz, jelenléte pozitívan befolyásolja a bélflóra többi, jótékony baktériumtörzsének életciklusát és hatékonyságát. Mindez jelentős mértékben hozzájárul immunrendszerünk és emésztésünk optimális működéséhez.

A Lactobacillus rhamnosus probiotikum különleges hatást gyakorol a fogyókúrákra, segítségével megelőzhető a jojó effektus. Arról van szó, hogy a Lactobacillus rhamnosus megemelt bevitele nemcsak a fogyást, és a szervezet természetes méregtelenítését támogatja, hanem csökkenti az éhségérzetet szabályozó leptin szintje.

Egyedi tulajdonságai közé tartozik azoknak a fehérjéknek az előállítása, melyek segítenek megvédeni a gyomorsavval és az epével szemben. Ezek a fehérjék ráadásul stressz oldó hatást fejtenek ki, csökkentik a szorongást, a levertséget és a hangulatingadozást. A Lactobacillus rhamnosus hatása, hogy hatékony gyulladáscsökkentő, főként a bélrendszerben aktív, ahogyan a különféle légúti- és húgyúti fertőzések is eredményesen kezelhetőek vele. Szintén jó hasznát vehetjük a bőrfertőzések, többek között az ekcéma és az irritációk, illetve a szájat, a vékonybelet és a hüvelyt érintő Candida-fertőzés esetén. Ráadásul nemcsak a kezeléshez, hanem a betegségek megelőzéséhez is hozzájárul.
Kutatások szerint mérsékelheti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, elsősorban a hasi fájdalmakat és a fokozott bélmozgást. Utóbbi a hasmenés kezelésére is alkalmassá teszi.
Megtalálható a tejben, és az erjesztett tejtermékekben, mint a joghurt vagy a kefir, azonban, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a megfelelő mennyiségben jutunk hozzá, válasszuk inkább a probiotikus étrend-kiegészítőket.

Források:
https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/lactobacillus-rhamnosus https://www.organicnewsroom.com/lactobacillus-rhamnosus
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/imagecache/preview/lactobacillus_rhamnosus.jpg


Hirdetés:
Hirdetés: