Lactobacillus plantarum

A Lactobacillus plantarum rendkívül sokoldalú probiotikus baktérium. Nemcsak a bélflóra fontos alkotórésze, hanem a hüvelyben is megtalálható.
Egészségünk valódi őre, megkerülhetetlen szerepet játszik a patogén (káros) mikroorganizmusok kordában tartásában, a vastagbél egészséges flórájának megőrzésében. Gátolja a baktériumok, vírusok, gombák, illetve a paraziták megtelepedését a vastagbélben.
Fermentáció útján, a laktózt és egyéb cukrokat tejsavvá alakítja, miközben hidrogén-peroxidot és bakteriocinokat állít elő. Ezek a vegyületek akadályozzák a kórokozók növekedését, ezáltal szaporodásukat is.

A Lactobacillus plantarum, ellentétben sok más jótékony baktériumtörzzsel, kevésbé érzékeny az antibiotikumokra. Antibiotikumos kúra esetén általában nem károsodik, sőt, a többi Lactobacillus törzset is óvja. Kiválóan alkalmas a bélflóra felbomlott egyensúlyának visszaállítására, közvetve az immunrendszer erősítésére. Megemelt bevitelével a szervezet könnyebben megbirkózik a különféle fertőzésekkel, tulajdonképpen úgy működik, mint egy természetes antibiotikumok.
A szervezet egészsége szempontjából elengedhetetlen zsírsavakat és emésztőenzimeket állít elő, utóbbi az oka annak, hogy a Lactobacillus plantarum javítja az anyagcserét, segít megelőzni és megszüntetni a puffadást. Ezen kívül közreműködik a méregtelenítésben, az ideális irányba mozdítja el a bélrendszer pH-értékét. További előnye, hogy csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét.

Kifejezetten javasolt lehet a szedése bélrendszeri- és húgyúti gyulladások csillapítására. Ez utóbbi azért is lényeges, mert 20 és 40 év között, a nők több mint százaléka szenved felfázástól, hólyaggyulladástól, ami a menopauza beálltával még gyakoribbá válik.
Szintén a nők számára fontos információ, hogy a Lactobacillus plantarum a hüvely nyálkahártyáján is képes gátolni a gombás- és bakteriális fertőzéseket, beleértve a Candida-fertőzést.
A Lactobacillus plantarum támogatja a fehérjék lebontását, hozzájárul a gyakori és alapos salakanyag-ürítéshez. Ha irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedünk, mindenképpen próbáljuk ki a Lactobacillus plantarum fogyasztását. Fellelhető az erjesztett tejtermékekben, a savanyított káposztában, valamint nagyobb mennyiségben tartalmazzák még a sós oldatban eltett zöldségek és a sózott tőkehal is. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a megfelelő mennyiségben juttatjuk a szervezetünkbe, vagy antibiotikum kúrán vagyunk, érdemes a Lactobacillus plantarum baktériumot tartalmazó, minőségi probiotikus készítményeket is fogyasztani.

Források:
https://www.drugs.com/npp/probiotics.html
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-94767/lactobacillus-plantarum-bulk/details


Hirdetés:
Hirdetés: