Lactobacillus lactis

A Lactobacillus lactis a bélflórát felépítő, egyik leggyakrabban előforduló, jótékony, azaz probiotikus hatású baktérium. Rendkívül stabil szerkezetű és alkalmazkodó, ennek köszönhető, hogy az emésztőrendszer zord – gyomornedvekkel és savakkal teli – környezetét is képes túlélni, sőt, szaporodni. Kifejezetten ajánlott a megemelt bevitele, ugyanis jelentős szerepet játszik a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, támogatja a hasznos Lactobacillus törzsek növekedését és elterjedését. Az élelmiszeriparban elsősorban a sajtok erjesztéséhez használják.
A Lactobacillus lactis kolonizálja szinte az egész emésztőrendszert, ahol akadályozza a kóros baktériumok megtelepedését és elszaporodását. Számos egészségvédő hatással is rendelkezik, ezek közül a legfontosabb, hogy enyhítheti a gyulladásos bélbetegségek, köztük a fekélyes vastagbélgyulladás, a colitis ulcerosa és a Chron-betegség tüneteit. Felgyorsíthatja a gyulladások gyógyulását, sőt, a megelőzésükhöz is hozzájárul. Mivel ez a probiotikus baktérium képes arra, hogy a laktózt lebontsa, rendszeres szedésével enyhülhet a laktózintolerancia. Az antibiotikum szedése miatt, a bélflóra egyensúlya könnyen felborulhat, ilyenkor túlsúlyba kerülnek a vastagbélben a káros mikroorganizmusok. Ennek egyik jele az akut, vagy krónikus, antibiotikum okozta hasmenés (AAD). A Lactobacillus lactis csökkenti az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjét, segíthet elkerülni a kardiovaszkuláris betegségeket, valamint mérsékelheti a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit.

A Lactobacillus lactis megemelt bevitelével felvehetjük a harcot a Candida albicans okozta fertőzésekkel szemben, sikerrel alkalmazható az atópiás ekcéma kezelésére, valamint a kiszáradást, súlyvesztést kiváltó Clostridium difficile baktérium ellen. Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a Lactobacillus lactis különösen hatékony lehet a tünetek enyhítésében.
Ezt a probiotikumot megtalálhatjuk a különféle tejtermékekben, a megfelelő mennyiséget azonban legegyszerűbben a minőségi, probiotikus étrend-kiegészítők szedésével juttathatjuk a szervezetünkbe.

Források:
http://worldofenzymes.info/probiotics/lactococcus-lactis/
https://nootriment.com/lactobacillus-lactis/


Hirdetés:
Hirdetés: