Lactobacillus casei

A Lactobacillus casei egyike az egészséget védő probiotikus baktériumoknak, amelyek gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását az emésztőrendszerben, ezáltal hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, illetve az egyensúlyi állapot visszaállításához. Elősegíti a tápanyagok erjedését és lebontását, eközben olyan anyagokat szabadít fel, amelyek mérséklik a kóros mikrobák toxikus hatását.
A Lactobacillus casei az emésztőrendszer főként azon területein épít telepeket, ahol megjelennek a vastagbélből, a kórokozók által előállított gázok. A patogén baktériumok a szervezet számára mérgező anyagokat termelnek, például az ammóniát és a nitrozaminokat, ezek hosszú távon gyulladást okozhatnak a bél nyálkahártyáján. Ezért is fontos a Lactobacillus casei pótlása, ellenkező esetben ugyanis megnő a gyulladásos bélbetegségek kockázata.
Ennek az ellenkezője is igaz, a Lactobacillus casei a gyulladásos bélbetegségek (IBD), a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség megelőzésébe, illetve kezelésében is jó szolgálatot tehet. Szintén segíthet a fülfertőzések, az ízületi gyulladások, az ekcéma, a szájban kialakuló gyulladások (pl. ínygyulladás, afta), valamint a Helicobacter pylori okozta fertőzés (ennek egyik következménye lehet a gyomorfekély) kezelésekor.

Ez a probiotikus baktérium károsodás nélkül jut keresztül a gyomron, mivel ellenáll a szinte mindent lebontó gyomorsavaknak. Antibiotikus hatása révén a Lactobacillus casei kiválóan alkalmas az immungyengeséggel összefüggő, krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére. Enyhítheti a különféle emésztési panaszokat, az irritábilis bél szindróma (IBS) és a hüvelyi fertőzések tüneteit, valamint az antibiotikumok okozta, makacs hasmenést. Kifejezetten gyerekek esetében a tüdőfertőzések, a kólika, valamint a laktózérzékenység miatti bőrpanaszok. Esetenként a krónikus székrekedés enyhítésére is használható, mérsékli a laktózintolerancia tüneteit.

A bélflóra egyensúlyának támogatása mellett megelőzi, és segít csökkenteni a Candida albicans okozta fertőzéseket, illetve a Clostridium difficile baktérium hatására kialakuló híg székletet. A Lactobacillus casei részt vesz a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok előállításában, ilyen az idegrendszert óvó, a súlyos, autoimmun Anemia Perniciosa – vérszegénység – kezeléséhez hozzájáruló B12-vitamin és a csontvédő K-vitamin. Ezeken kívül a tejsav, illetve a B1-, B2-, B6-vitaminok termelésében is részt vesz.
Pótolhatjuk erjesztett tejtermékek (joghurt) fogyasztásával, szintén jó megoldás lehet a kombucha és a miso. Ezekből azonban nagy mennyiséget kell magunkhoz venni, éppen ezért ajánlott a jó minőségű, probiotikus étrend-kiegészítők alkalmazása.

Források:
http://probiotics.org/l-casei/
https://www.healthline.com/health/digestive-health/lactobacillus-casei


Hirdetés:
Hirdetés: