Lactobacillus Acidophilus

A Lactobacillus acidophilus a bélflóra egyik legfontosabb összetevője, fermentációval képes tejsavat előállítani a glükózból.
Roncsolódás nélkül halad át a gyomor savas közegén, és nem károsodik az epesavak, a vékonybélben végbemenő emulgáló hatására sem, ezért módosulás nélkül jut el a vastagbélbe. Azon kívül, hogy hozzájárul a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, számos jótékony hatást fejt ki szervezetünkre.

Akadályozza a kóros mikroorganizmusok (gombák, vírusok, baktériumok) szaporodását az emésztőrendszerben, a hüvelyben és a szájüregben, ezzel egyidejűleg segít megszabadulni a patogén baktériumok által termelt toxinoktól is. Ennek a probiotikus baktériumnak kifejezetten fontos szerepe van a B-vitamin termelődésében, valamint felszívódásában. A Lactobacillus acidophilus antibiotikumot termel, ez is közrejátszik abban, hogy segíthet megelőzni a különféle fertőzéses megbetegedések kialakulását, hatékony lehet a Candida albicans okozta gyulladásokkal (petefészek, hüvely), a bőrgyulladásokkal, és a herpeszt okozó Herpes zoster vírussal szemben. Antibiotikum kúra alatt és után különösen ajánlott a bevitele. Gyakran használják a Crohn-betegség, az irritábilis bél szindróma (IBS) és az antibiotikumok okozta hüvelygombásodás kiegészítő kezelésekor.
Javítja az emésztést, méghozzá úgy, hogy stimulálja a proteáz és a lipáz enzimek termelődését, támogatja a zsírok és fehérjék hasznosulását. A Lactobacillus acidophilus fogyasztásával megszüntethető és megelőzhető az utazási, illetve az antibiotikum kúrához társuló hasmenés, valamint orvosolhatjuk vele a krónikus székrekedést. Kisgyermekek esetében a rotavírus hatására kialakuló hasmenést is enyhítheti.
A Lactobacillus acidophilus erősíti az immunrendszert, jó hasznát vehetjük szezonális betegségek (pl. megfázás) és allergiák megelőzésében, illetve kezelésükkor.

Bevitelével csökkenthető a laktáz hiányából adódó tejallergia, ugyanis a baktérium fokozza a tejfehérjék és a laktóz feldolgozását.
Hatására csökkenhet az LDL koleszterin szintje, miközben arányosan nő a HDL koleszterin mennyisége, ezáltal akadályozza az érrendszeri betegségek kialakulását.
A Lactobacillus acidophilus baktériumot számos erjesztett tejtermékben megtalálhatjuk, mint például a natúr joghurtok, a kefir vagy a kumisz, de bővelkednek benne az erjesztett zöldségek is, a savanyú káposzta és a kovászos uborka. Legegyszerűbben a minőségi, probiotikus étrend-kiegészítők fogyasztásával juthatunk a szervezetünk számára ideális mennyiséghez.

Források:
https://www.drugs.com/mtm/lactobacillus-acidophilus.html
https://www.healthline.com/nutrition/lactobacillus-acidophilus


Hirdetés:
Hirdetés: