Kérdések és válaszok a probiotikumokról

A probiotikumok szervezetünk jótevői, olyan baktériumok, amelyek nélkül testünk nem tud megfelelően működni. Hozzájárulnak a tápanyagok felvételéhez, segítik az emésztést, gátolják a bélflórában a káros baktériumok elszaporodását, erősítik az immunrendszert, valamint különféle vitaminokat termelnek

Bővebben a probiotikumokról?

A probiotikumokról olyan probiotikus mikroorganizmusokat kell elképzelnünk, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a hasznos baktériumok fontos részei a bélflórának, jótékony hatásukat a bélrendszerben fejtik ki. Az emésztőrendszerben legkevesebb 500, különböző típusú bélbaktérium él, számuk több milliárd, egyes feltételezések szerint, a trilliót is elérheti. A probiotikum kifejezést a probiotikus baktériumtörzsekre és az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményekre is használják.

Mire jók a probiotikus baktériumok?

A hasznos, probiotikus baktériumok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Fenntartják, és szükség esetén visszaállítják a bélflóra egyensúlyát, ezzel jelentősen befolyásolják az immunrendszer működését hiszen az immunrendszer mintegy 80 százaléka a bélrendszerhez tartozik. Akadályozzák a káros mikroorganizmusok, baktériumok és gombák szaporodását, szerepet kapnak a szénhidrátok és egyes zsírok lebontásában, javítják a tápanyagok, illetve az ásványi anyagok felszívódását (vas, magnézium, kalcium). Ezen kívül gyulladáscsökkentő anyagokat, B-vitaminokat és K-vitamint termelnek.

Hogyan gátolják a káros baktériumok szaporodását a probiotikumok?

A bélrendszerbe bekerülő probiotikumok, a bél nyálkahártyájának belső falára tapadnak, ezáltal nem hagynak helyet a betegséget okozó (patogén) baktériumoknak. A nyálkahártyáról kiszoruló káros baktériumok nem képesek táplálkozni és szaporodni, így elpusztulnak.

Milyen gyógyító tulajdonságai vannak a probiotikus baktériumoknak?

A Yale Egyetem szakértői, 2011-ben vizsgálták a probiotikumok gyógyító hatásmechanizmusát. Összeállítottak egy listát, ebben az átalános bélproblémák mellett, azokat a betegségeket sorolták fel, amelyek esetében sikerrel használhatók a probiotikumok.

  E szerint, a probiotikumok a következő betegségek, illetve panaszok kezelésére lehetnek alkalmasak:

 • Gyermekkori hasmenés
 • Fekélyes vastagbélgyulladás
 • Nekrotizáló enterokolitisz (súlyosabb esetben, a bél nyálkahártyájának részleges elhalásával elhalással járó bérgyulladás), amely elsősorban a koraszülöttek körében fordul elő
 • Tehéntej allergiával kapcsolatos ekcéma
 • Irritábilis bél szindróma
 • Hüvelygyulladás
 • Clostridium difficile baktérium miatt kialakuló hasmenés
 • Crohn-betegség (krónikus bélgyulladás)

  A probiotikumok betegségek megelőzésre is használhatók:

 • Hasmenés és fertőző hasmenés
 • Gyomor-bélrendszeri (fekélyes-vastagbél gyulladás) műtét után jelentkező pouchitis, ami egy gyulladásos bélbetegség

A probiotikumok gyermekek és csecsemők esetében hasznosak a fertőző hasmenés, a női bakteriális húgyúti fertőzések kezelésekor, valamint kiemelt szerepet kapnak a bélflóra egészséges működésének visszaállításában.

Mi történik, ha csökken a bélrendszerben a jótékony baktériumok száma?

Kutatások bizonyítják, hogy a bélben élő jótékony baktériumok számának csökkenése miatt, felborul a bélflóra egyensúlya, ami már rövid távon emésztési és anyagcserezavarokat okoz.

Mitől csökkenhet a probiotikus baktériumok száma?

Elsősorban fertőzések, a belek sérülése, antibiotikumos kúra, illetve egyes betegségek felelősek a probiotikus baktériumok pusztulásáért.

Melyek a leggyakoribb probiotikus törzsek?

Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus reuteri
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus casei
Lactobacillus delbruekii
Bifidobacterium adolescentis
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium infantis
Streptococcus thermophilus
Saccharomyces boulardii (élesztőgomba)

Hogyan lehet pótolni a probiotikus baktériumokat?

Amennyiben a probiotikus baktériumok száma lecsökken, mindenképpen szükség van a pótlásukra. Ezt megtehetjük alkalomszerűen, de sokkal hatékonyabb, ha tavasszal és ősszel, illetve az emésztőrendszeri vagy gyomorpanaszok esetén legalább két-három hónapos probiotikum kúrát tartunk. A probiotikus baktériumokat bevihetjük élőflórás joghurtokkal, de sokkal hatékonyabb, ha kifejezetten a probiotikus baktériumok pótlására készült probiotikumokat választunk. Ezekben lényegesen több a hasznos baktérium, ráadásul vásárolhatunk olyan terméket is, amelyben kifejezetten azok a probiotikus baktériumok találhatók, amelyekre éppen szükségünk van.

Miért van szükség prebiotikumok bevitelére is?

A probiotikus baktériumok életben maradásához megfelelő mennyiségű táplálékra van szükségük. Erre szolgálnak a gyomorsavat is kibíró prebiotikumok, amelyeket sem a szervezet, sem a káros baktériumok nem tudnak lebontani. A probiotikus baktériumok szaporodásához elengedhetetlen a prebiotikumok jelenléte!

Túl lehet adagolni a probiotikumokat?

Nincs ok az aggodalomra, a probiotikumokat lehetetlen túladagolni. A felesleges hasznos baktériumok egyszerűen kiürülnek a szervezetből!


Hirdetés:
Hirdetés: