Jótékony szimbiotikumok

A szimbiotikumok olyan funkcionális – azaz betegségmegelőző és egészségmegőrző – táplálékok, amelyek hozzájárulnak a bélflóra egészséges egyensúlyának megtartásához, illetve visszaállításához. Valójában probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó készítményekről van szó.

A jótékony szimbiotikumok megfelelő összetétele

A szimbiotikumok összetétele akkor megfelelő, ha a szükséges arányban és mennyiségben megtalálhatók bennük élő és aktív probiotikum törzsek (különböző tejsavbaktériumok), valamint a szervezet – és a kártékony patogén baktériumok – számára megemészthetetlen, azonban a probiotikumok legfontosabb táplálékának számító prebiotikumok (probiotikus élelmi rostok, pl. inulin). Ezek hiányában a jótékony bélbaktériumainak jelentős része energiaforrás nélkül maradna és elpusztulna. A prebiotikumok mindemellett, segítik a probiotikum törzseket a vitaminok előállításában, hatásukra javul az ásványi anyagok felszívódásának hatékonysága is. Nem csupán a probiotikumok számára fontosak a prebiotikumok: lebontásuk során ugyanis a prebiotikumokból a probiotikumok olyan zsírsavakat állítanak elő, melyek a bélnyálkahártya sejtjeit energiával látják el.

A szimbiotikum tehát a probiotikumok és a prebiotikumok ideális keveréke, mely erősíti az immunrendszert, megóvja az emésztőtraktus nyálkahártyáját a káros baktériumok támadásaival szemben, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet egészsége szempontjából nélkülözhetetlen bélbaktériumok megfelelő mennyiségben legyenek jelen a bélflórában.

Hirdetés:
Hirdetés: