Irritábilis bél szindróma

Az IBS – angolul Irritable Bowel Syndrom –, azaz az Irritábilis bél szindróma leggyakrabban előforduló panaszai az erős alhasi fájdalom, kísérő tünete a hányinger, a puffadás, a székrekedés vagy a hasmenés. Lényeges, hogy az IBS feltétele az is, hogy a panaszok legalább három hónapon keresztül, vagy havonta minimum három alkalommal jelentkeznek. Bár általában nem okoz maradandó károsodást, egy olyan rendkívül kellemetlen, emésztőrendszeri tünetegyüttes, amely jelentősen rontja az életminőséget, akár a mindennapi teendők elvégzését is akadályozhatja.

Az Irritábilis bél szindróma szinte bárkinél kialakulhat, a nők és a fiatalabb korosztályok körében gyakrabban előfordul. Diagnosztizálását nehezíti, hogy funkcionális betegség, azaz nem valamilyen szervi elváltozás vagy a szervezet olyan hibás működése okozza, aminek oka egyértelműen kimutatható. Sokan székrekedésben szenvednek, ilyenkor a széklet állaga a szokottnál keményebb, az ürítés ritka vagy csak részleges és erős görcsökkel jár. Intő jel, ha a székleten az emésztőrendszer belső hámját védő folyékony anyag (nyálka) jelenik meg. Másoknál az Irritábilis bél szindróma pont ellentétes tüneteket, híg és gyakori székelést, hasmenést okoz, jellemző panasz a hasmenés és a székrekedés váltakozása. Mindkét esetben hónapokon keresztül (vagy akár egész életen át) jelentkezhetnek a panaszok, amelyek azonban életmódváltással, az étrend helyes megválasztásával hatékonyan enyhíthetők.

Amennyiben a betegséget elhanyagolják, idővel a széklet véressé válhat, állandósulnak az alhasi görcsök: az Irritábilis bél szindróma ilyenkor már enyhe lázzal is járhat, ami az emésztőrendszer gyulladására figyelmeztet. Népbetegségről van szó, hiszen az Irritábilis bél szindróma öt emberből egyet érint. Kiválthatja a felfokozott negatív érzelmi állapot, a stressz, a rendszertelen vagy helytelen (kapkodó, a falatok megrágása nélküli evés) táplálkozás, ahogyan a bélflóra egészséges egyensúlyának felborulása is hozzájárul az IBS kialakulásához.

Az IBS-ről, valamint az Irritábilis bél szindróma probiotikus kezeléséről további információk az oldalt található cikkeinkben találhatóak.

Hirdetés:
Hirdetés: