Irritábilis bél szindróma

Az IBS – angolul Irritable Bowel Syndrom –, azaz irritábilis bél szindróma leggyakrabban előforduló tünetei az erős alhasi fájdalom, hányinger, puffadás, székrekedés vagy hasmenés. Lényeges, hogy az Irritábilis bél szindróma feltétele az is, hogy a panaszok legalább három hónapon keresztül, vagy havonta minimum három alkalommal jelentkezzenek. Bár, általában nem okoz maradandó károsodást, egy olyan rendkívül kellemetlen, emésztőrendszeri tünetegyüttesről van szó, mely jelentősen rontja az életminőséget, akár a mindennapi teendők elvégzését is akadályozhatja

Az Irritábilis bél szindróma kialakulása

Az irritábilis bél szindróma szinte bárkinél kialakulhat, azonban a nők és a fiatalabb korosztályok körében gyakrabban előfordul. Diagnosztizálását nehezíti, hogy funkcionális betegség, azaz nem valamilyen szervi elváltozás vagy a szervezet olyan hibás működése váltja ki, aminek oka egyértelműen kimutatható. Sokan székrekedésben szenvednek, ilyenkor a széklet állaga a szokottnál keményebb, az ürítés ritka, vagy csak részleges és erős görcsökkel jár. Intő jel, ha a székleten az emésztőrendszer belső hámját védő folyékony anyag (nyálka) jelenik meg. Másoknál az irritábilis bél szindróma pont ellentétes tüneteket, gyakori székelést és hasmenést okoz. Jellemző panasz a hasmenés és a székrekedés váltakozása. Mindkét esetben, hónapokon keresztül (vagy akár egész életen át) jelentkezhetnek a panaszok, amelyek életmódváltással, az étrend helyes megválasztásával enyhíthetők.

Amennyiben a betegséget elhanyagolják, idővel a széklet véressé válhat, állandósulnak az alhasi görcsök. Az irritábilis bél szindróma ilyenkor már enyhe lázzal is járhat, ami az emésztőrendszer gyulladására figyelmeztet. Népbetegségről van szó, hiszen az irritábilis bél szindróma öt emberből egyet érint. Kiválthatja a felfokozott, negatív érzelmi állapot, a stressz, a rendszertelen vagy helytelen táplálkozás (kapkodó, a falatok megrágása nélküli evés), ahogyan a bélflóra egészséges egyensúlyának felborulása is hozzájárul az irritábilis bél szindróma kialakulásához.

Az IBS-ről, valamint az irritábilis bél szindróma probiotikumokkal történő kezeléséről, további információk olvashatók oldalunkon.

Hirdetés:
Hirdetés: