Inulin

Az inulin egy élelmi (diétás) rost, poliszacharid, azaz összetett cukor, amelynek amellett, hogy kiváló édesítő, kalóriatartalma igen szerény (100 kalória/100 g), glikémiás indexe pedig alacsony. És ez még nem minden: a gyomorsavnak ellenálló inulin ugyanis prebiotikum, ami azt jelenti, hogy táplálékul szolgál a probiotikus baktériumok számára. Ezáltal fontos szerepet kap a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszaállításában.

Számos növényben megtalálható, a leggyakrabban a cikória gyökeréből, a csicsókából és a fehér szarvasgombából nyerik ki. Az inulin tartalmú élelmiszerek közé tartozik még a hagyma, a fokhagyma, a banán és az articsóka. A szükséges mennyiségben a rostkeverékek, illetve a szimbiotikumok fogyasztásával juthatunk hozzá a legegyszerűbben.

Hogyan támogatja az egészségünket?

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy az ember számára az inulin teljesen emészthetetlen. Fogyasztása, igaz közvetve, mégis kiemelt szerepet kaphat szervezetünk egészséges működésének fenntartásában.
Az inulin ugyanis egy rendkívül fontos prebiotikum, ami azt jelenti, hogy táplálja a bélrendszerben élő probiotikumokat (jótékony baktériumok), amelyek a szervezetünkkel ellentétben, képesek lebontani. Sértetlenül jut el a vastagbélbe, ahol elsősorban a bifidobaktériumok és lactobacillusok fermentálják, azaz erjesztéssel lebontják. Ennek következtében rövid láncú zsírsavak keletkeznek, mint például az ecetsav, a proprionát és a butirát.
Azzal, hogy az inulin táplálékul szolgál a probiotikumok számára, ezáltal hozzájárul a bélflóra egészségének megőrzéséhez, szükség esetén egyensúlyi állapotának helyreállításához. Fogyasztása éppen ezért kifejezetten ajánlott antibiotikumos kúra alatt. Mivel a bélflóra állapota meghatározza az immunrendszer működését, az inulin segítségével szervezetünk védekezőképességét is fokozhatjuk.
A probiotikus baktériumok szaporodásának támogatásával, elősegíti a megfelelő emésztést, gátolja a puffadást, és az alhasi görcsöket okozó, túlzott gázképződést.
Rendszeres fogyasztásával megszüntethető a krónikus vagy akut székrekedés, az ürítés rendszeressé, és alapossá válik. Szintén megszüntetheti az antibiotikumok szedése miatti hasmenést.
Javítja az anyagcserét, elősegíti bizonyos ásványi anyagok, és nyomelemek felszívódását, többek között a vasét, a kalciumét, a magnéziumét, valamint az izoflavonokét, amelyek fenol tartalmú, növényi eredetű, a flavonoidok családjába tartozó, összetett vegyületek. Az inulin csökkenti a vérben a koleszterin- és a triglicerid szintjét, óvja a vastagbelet a daganatos betegségek kialakulásától. Teltségérzetet okoz, így a fogyókúrák során is jó hasznát vehetjük, béltisztító képességének köszönhetően hozzájárul a természetes méregtelenítési folyamatok hatékonyságához.
Édeskés íze miatt, remek cukorpótló további előnye, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, ezért orvosukkal történt egyeztetést követően cukorbetegek is fogyaszthatják.

Ellenjavallatok:

Nagyobb mennyiségű bevitele, az erjedési folyamatok miatt, irritálhatja a bélfalat, ezért IBS, gyomorfekély vagy bélgyulladás esetén fogyasszuk mértékkel. Az inulin napi adagja tíz gramm, e felett puffadást, hasmenést, bélgörcsöket válthat ki.

Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318593.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12088518


Hirdetés:
Hirdetés: