Immunerősítés és bélflóra helyreállítása

Az immunrendszer felépítése és feladatai

Röviden összefoglalva a vérben keringő fehérvérsejtek, valamint kötőszöveti sejtek az immunrendszer nélkülözhetetlen részét képezik. Két immunitást különbözetünk meg: a velünk született immunrendszer magzati korban, a második védelmi vonalunk a szerzett immunitás, az évek haladtával alakul ki. Az emberi szervezetben található kórokozók többségének felismerése a szerzett immunitásnak köszönhető. A bélfalunk baktériumflórájában rejtőzik az immunrendszerünk hozzávetőlegesen 70-80%-a. A jóformán 1-2 kilogramm tömegű hasznos baktériumok a vastagbélben találhatóak. Nagyon fontos odafigyelni az egészséges és immunerősítő táplálkozásra, sajnos a finomított és félkész ételek fogyasztásával jelentősen felborul a bélflóra egyensúlya. Az antibiotikumok szedése tovább ront a helyzeten, mindazonáltal, hogy sérül a bélflóra, elpusztulnak a bélbaktériumok, amely az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Jelen tünetek mellett gyakori a Candida gomba elszaporodása is. Különféle tünetek jelzik a bélflóra egyensúlyának felborulását. Ilyenek lehetnek a bőrtünetek, allergia és emésztőrendszeri rendellenességek, hajhullás, fáradtság, memóriazavar, nőgyógyászati problémák, a candida elszaporodása nőknél és férfiaknál egyaránt. A bélflóra regenerálását ajánlott preventálnia egy alaposan béltisztításnak. A kúra végeztével a szervezet sokkal könnyebben lesz képes felszívni a tápanyagokat. Az étkezési szokásoktól függetlenül időközönként a béltisztítás ajánlott. A bevitt táplálék, gondos odafigyelés mellett is hordoz veszélyes baktériumokat, amelyek bejutása a szervezetbe elháríthatatlan. A sikeres béltisztítás befejztével a lerakódott salak, illetve méreganyagok kiirtását követően, a szervezetben újra képes megtelepedni a hasznos baktérium. A probiotikumok - jótékony baktériumok - pótlása a béltisztítás végeztével ajánlott. Elősegítik az immunrendszer erősítését.

Immunerősítés és bélflóra helyreállítása immunerősítő csoda turmix-al

Hozzávalók:

  • 1 liter kókusztej
  • 1 ek csipkebogyó őrlemény
  • 1 ek chia mag
  • 1 db mangó
  • ½ bögre áfonya vagy m

Elkészítés:

Turmixoljuk össze az alapanyagokat, fontos, hogy a hozzávalók hidegek legyenek, mert a csipkebogyó őrleményben található C-vitamin érzékeny a hőre. A vitaminok pedig a főzés hatására csökkenek a gyömölcsökben.

Csipkebogyó, a C-Vitamin pótló:

A csipkebogyóban megtalálható négy fontos elem, a C-, a B-, K-, és P-vitaminok. A C-Vitamin egy természetes antioxidáns. Ez a jótékony vitamin segít a sejtképzésben, hozzájárul a vas felszívódásához, felgyorsítja a kötőszövet újraépülését, mitöbb, immunerősítő fegyver a betegségek ellen. A csipkebogyó igen magas C-Vitamin tartalma egy védelmi pajzs a rák ellen, mivel polifenolokban is dúskál. Megkötni a szabad gyököket, és hatékonyan kűzd a daganatos valamint a koszorúér megbetegedésekkel szemben. A csipkebogyó rostkiegészítőként kiválóan javítja az emésztést.

Chia mag, a kalcium forrás:

A chia mag számottevő jótékony hatással bír, fogyasztása kifejezetten ajánlott immunerősítésre, kalcium tartalmának miatt pedig terhesség és a menopauza alatt. Ízületi rendellenesség esetén kiválóan alkalmas a létfontosságú kalcium pótlására. Cukorbetegek is ehetik, ugyanis glükóz tartalma nem az emésztőrendszerben szívódik fel. A chia mag fogyasztása nem csak immunerősítő tulajdonsággal jár, de megkönnyíti a fogyást.

Tejterméket ne fogyasszunk! A „Kína-tanulmány” könyv üzenete, hogy a vegetáriánizmus egy megdönthetetlen állít, amely tudományos érveken alapszik. A tudományos könyv segítségével mi is szembesülhetünk a "kutatási eredményekkel", amelyek azt bizonyítják be, hogy a nyugati orvoslás tudatában sincs a rák elterjedésének hátterével. "ez a projekt végül több mint 8000, statisztikailag szignifikáns kapcsolatot mutatott ki különféle étrendi tényezők és betegségek közt. Ebben a projektben fedeztem fel egy sötét rejtélyt. Azok a gyerekek, akik a legmagasabb fehérjetartalmú étrenden voltak, a legnagyobb valószínűséggel lettek májrákosok. Azok az emberek, akik a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztották, kapták meg a legtöbb krónikus betegséget. Azok az emberek, akik a legtöbb növényi eredetű táplálékot fogyasztották, a legegészségesebbek voltak, és a legnagyobb eséllyel kerülték el a krónikus betegségeket. Ezeket az eredményeket nem lehet semmibe venni" - írta T. Colin Campbell a táplálkozás tudomány professzora, a Kína-tanulmány könyvében.

A professzor, a növényi alapú táplálkozás jelentőségére hívja fel a figyelmet. Kutatásait összegezve az alábbi üzenetet hagyja ránk: „vegetáriánizmus megdönthetetlen tudományos érv”


Felhasznált szakirodalom:
Vuksan V, et al. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.). Eur J Clin Nutr. (2010)
Chicco AG, et al. Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats. Br J Nutr. (2009)
T. Colin Campbell Kína-tanulmány könyve


Hirdetés:
Hirdetés: