Hogyan hatnak az antibiotikumok a bélflórára

A bélflóra szerepe és összetétele

Az immunrendszer mintegy 80 százaléka, a bélflórát is magában foglaló bélrendszerben helyezkedik el. Ez az oka annak, hogy amikor a bélflóra egyensúlya, például az antibiotikumok túlzott, vagy felesleges bevitele miatt, felborul, az immunrendszer is meggyengül.

A bélflóra több milliárd, egyes feltételezések szerint, több trillió mikroorganizmus „életközössége”. Elsősorban káros és hasznos baktériumok építik fel, összetétele akkor ideális, ha a jótékony baktériumok túlsúlyban vannak. Egyes megközelítések szerint, a jótékony baktériumok, probiotikumok arányának el kellene érnie a 85-90 százalékot). Ez a kényes egyensúly, a környezeti ártalmak, az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő méreganyagok, a különböző kórokozók, a helytelen táplálkozás, a stressz, valamint nem utolsó sorban, az antibiotikumok (antibiotikum tartalmú gyógyszerek, növényi készítmények) hatására bármikor felborulhat.

A bélflóra egyensúlyának felborulása és miként, hogyan hatnak az antibiotikumok a bélflórára.

Utóbbi első hallásra furcsának tűnhet, azonban az a helyzet, hogy az antibiotikumok ugyan elpusztítják a betegségeket okozó baktériumokat, azonban van egy komoly hiányosságuk: nem tudnak különbséget tenni a hasznos és a káros mikroorganizmusok között, ezért a bélrendszerbe kerülve, a bélflóra hasznos baktériumait is jócskán megtizedelik. Ennek következtében felborul a bélflóra egyensúlya és kialakulnak az elsősorban az emésztési zavarok, a szorító vagy görcsös alhasi fájdalom, a hasmenés és szorulás, illetve ezek váltakozása, a puffadás, valamint olyan mentális problémák, mint a szorongás és az ok nélküli félelem.

Jellemző tünet, hogy az antibiotikumok szedésének következtében, megváltozik a szervezetszénhidrát-anyagcsere, ezen kívül csökken a rövid szénláncú zsírsavak visszaszívása, ami ozmotikus hasmenést okoz. Az antibiotikumok miatt kialakuló hasmenés általában az antibiotikum kúra kezdete után 10 nappal jelentkezik. Kétféle panasz fordul elő a leggyakrabban: az első esetben a hasmenést csak gyakoribb bélmozgás jellemzi, míg a súlyosabb esetekben, a hasmenés görcsökkel és hányingerrel társulhat. Előfordulhat láz is, valamint nyákos, esetleg véres ürítés.


Hirdetés:
Hirdetés: