Hogyan hatnak az antibiotikumok a bélflórára

Az immunrendszer mintegy 80 százaléka a bélflórát is magában foglaló bélrendszerben helyezkedik el. Ez az oka annak, hogy amikor a bélflóra egyensúlya, például az antibiotikumok túlzott, vagy felesleges bevitele miatt felborul, az immunrendszer is meggyengül.

A bélflóra több milliárd, egyes feltételezések szerint több trillió, mikroorganizmus „életközössége”. Elsősorban káros és hasznos baktériumok építik fel a bélflórát, amelynek összetétele akkor ideális, ha a jótékony baktériumok túlsúlyban vannak (egyes megközelítések szerint, a jótékony baktériumok arányának el kellene érnie a 85-90 százalékot). Ez a kényes egyensúly a környezeti ártalmak, az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő méreganyagok, a különböző kórokozók, a helytelen táplálkozás, a stressz, valamint nem utolsó sorban az antibiotikumok (antibiotikum tartalmú gyógyszerek, növényi készítmények) hatására bármikor felborulhat.

Utóbbi első hallásra furcsának tűnhet, azonban az a helyzet, hogy antibiotikumok ugyan elpusztítják a betegségeket okozó baktériumokat, azonban van egy komoly hiányosságuk: nem tudnak különbséget tenni a hasznos és a káros mikroorganizmusok között, ezért a bélrendszerbe kerülve, a bélflóra hasznos baktériumait is jócskán megtizedelik. Ennek következtében felborul a bélflóra egyensúlya és kialakulnak az elsősorban az emésztőrendszert érintő kellemetlen tünetek: szorító vagy görcsös alhasi fájdalom, nem megfelelő székelés, hasmenés és szorulás, illetve ezek váltakozása, puffadás, valamint olyan mentális problémák, mint a szorongás és az ok nélküli félelem.

Jellemző tünet, hogy az antibiotikumok szedésének következtében megváltozik a szervezetszénhidrát metabolizmusa, ezen kívül csökken a rövid szénláncú zsírsavak visszaszívása, ami ozmotikus hasmenést okoz. Az antibiotikumok miatt kialakuló hasmenés általában az antibiotikum kúra kezdete után 10 nappal jelentkezik. Kétféle panasz fordul elő a leggyakrabban: az első esetben a hasmenést csak gyakoribb bélmozgás jellemzi, míg a súlyosabb esetekben a hasmenés görcsökkel és hányingerrel társulhat, előfordulhat láz is, valamint nyákos, esetleg véres ürítés.

Hirdetés:
Hirdetés: