Emésztési zavarok és a bélflóra

Ha nem lehet szervi elváltozást, emésztőrendszeri hibás működést vagy betegséget, illetve lelki zavarokat kimutatni, az emésztési problémákért leggyakrabban a rosszul működő bélflóra tehető felelőssé. A helytelen táplálkozás, a mindennapi stressz és a rendszeres mozgás hiánya idővel felborítja a bélrendszerben élő mikroorganizmusok, a gombák és baktériumok egészséges arányát.

Amikor a nem megfelelő táplálkozás, a környezeti ártalmak, a helytelen életmód, illetve egyes gyógyszerek (antibiotikum tartalmú készítmények) hatására, a bélrendszerben élő hasznos baktériumok száma csökken, felbomlik a bélflóra egyensúlya és kialakul a diszbiózis. Ennek következményei többek között az emésztési zavarok, rossz közérzet, hasfájás jelentkezése. A diszpepsziának – rossz emésztés – több fajtája ismeretes. Amennyiben nem szervi elváltozás, genetikai rendellenesség vagy valamilyen megbetegedés okozza, a hosszabb ideig fennálló emésztési zavarok, a bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt alakulnak ki. Ilyenkor a sérült bélflórában elszaporodnak a káros mikroorganizmusok, köztük az organikus problémákat, refluxot, gyomorégést, hasmenést és székrekedést kiváltó Helicobacter pylori. Léteznek funkcionális emésztési zavarok, amelyek az emésztőrendszer mechanikai hibái, ezek a helytelen bélmozgás és a rosszul záró nyelőcső miatt jelentkeznek. Jellegzetes tünet a hányás és a reflux.

Lelki eredetűek a túlzott idegeskedés, folyamatos stressz, anorexia, bulémia, hatására kialakuló hisztérikus emésztési zavarok, amelyeket ugyanakkor étel intolerancia vagy allergia is okozhat. Bármelyik típusról is legyen szó, az emésztési zavarok jelentősen rontják a beteg életminőségét, hosszú távon gyomorfekélyhez, tumoros elváltozáshoz vezethetnek.

Hirdetés:
Hirdetés: