Emésztési zavarok és a bélflóra

Az emésztési zavarok és a rosszul működő bélflóra okai

Ha nem lehet szervi elváltozást, emésztőrendszeri hibás működést vagy betegséget, illetve lelki zavarokat kimutatni, az emésztési zavarokért leggyakrabban a sérült bélflóra tehető felelőssé. A helytelen táplálkozás, a mindennapi stressz és a rendszeres mozgás hiánya idővel a bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezethet.

Amikor a nem megfelelő táplálkozás, a környezeti ártalmak, a helytelen életmód, illetve egyes gyógyszerek (antibiotikumok) hatására, a bélrendszerben élő hasznos baktériumok száma csökken, felbomlik a bélflóra egyensúlya a bélben és kialakul a diszbiózis. Ennek következménye, többek között, az emésztési zavar, rossz közérzet, hasfájás jelentkezése. A diszpepsziának – rossz emésztés – több fajtája ismeretes. Amennyiben nem szervi elváltozás, genetikai rendellenesség vagy valamilyen megbetegedés okozza, a hosszabb ideig fennálló emésztési zavar, a bélben a flóra egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki. Ilyenkor a sérült bélflórában elszaporodnak a káros mikroorganizmusok, köztük az organikus problémákat, refluxot, gyomorégést, hasmenést és székrekedést kiváltó Helicobacter pylori. Létezik funkcionális emésztési zavar, amely az emésztőrendszer mechanikai hibája, ezek a helytelen bélmozgás és a rosszul záró nyelőcső miatt jelentkeznek. Jellegzetes tünet a hányás és a reflux.

Lelki eredetűek a túlzott idegeskedés, folyamatos stressz, anorexia, bulémia, hatására kialakuló hisztérikus emésztési zavar, amelyet ugyanakkor étel intolerancia vagy allergia is okozhat. Bármelyik típusról is legyen szó, az emésztési zavar jelentősen rontja a beteg életminőségét, hosszú távon gyomorfekélyhez, tumoros elváltozáshoz vezethet.


Hirdetés:
Hirdetés: