Emésztés és emésztési zavarok

A rossz emésztés, az emésztési zavarok, a diszbiózis okai

Kisebb-nagyobb emésztési zavarokat szinte mindenkinél lehet tapasztalni. A leggyakoribb tünetek a hasfájás, a gyomortájéki feszülés, a puffadás, az erőteljes bélgáz képződés, valamint az ürítési problémák: a hasmenés és a szorulás.

Amennyiben az emésztési zavarokat nem valamilyen szervi elváltozás, fertőzés, fizikai behatás, lelki tényező vagy örökletes rendellenesség okozza, az esetek hátterében nagy valószínűséggel a bélflóra egyensúlyának felbomlása áll. Ennek oka elsősorban a káros környezeti hatások, a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód, ahogyan a nem megfelelően alkalmazott antibiotikum kúra – az antibiotikumok a hasznos bélbaktériumokat is elpusztítják– is hozzájárul a bélflórát felépítő jótékony mikroorganizmusok számának csökkenéséhez. Ez az állapot a diszbiózis, amikor a bélflórában túlsúlyba kerülő káros baktériumok és gombák pedig emésztési zavarokat, anyagcserezavarokat, illetve akár irritábilis bél szindrómát okoznak. Ilyenkor van szükség a probiotikumok bevitelére, melyek visszaállítják a bélflóra egyensúlyát. Ehhez számos táplálékkiegészítő áll rendelkezésünkre, azonban figyeljünk arra, hogy a kiválasztott termék a lehető legtöbb probiotikus baktériumtörzset tartalmazza. Ha ugyanis a táplálékkiegészítőben nincs meg a számunkra fontos baktériumtörzs, a készítmény hatása csak korlátozott lesz. Nem szabad elfeledkezni a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumokról sem, hiszen ezek jelentősen felgyorsítják a bélflóra visszaépülését, és ezen keresztül az emésztési zavar megszüntetését.

Hogy pontosan mi áll az emésztési zavar hátterében, és mit lehet ez ellen tenni, kiderül a fenti menüben található cikkeinkből!


Hirdetés:
Hirdetés: