Emésztés

Kisebb-nagyobb emésztési zavarok szinte mindenkinél előfordulnak. A leggyakoribb tünetek a hasfájás, a gyomortájéki feszülés, a puffadás, az erőteljes bélgáz képződés, valamint az ürítési problémák: a hasmenés és a szorulás.

Amennyiben az emésztési zavarokat nem valamilyen szervi elváltozás, fertőzés, fizikai behatás, lelki tényező vagy örökletes rendellenesség okozza, az esetek hátterében nagy valószínűséggel a bélflóra egyensúlyának felborulása áll. Ennek oka elsősorban a káros környezeti hatások, a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód, ahogyan a nem megfelelően alkalmazott antibiotikum kúra –az antibiotikumok a hasznos bélbaktériumokat is elpusztítják– is hozzájárul a bélflórát felépítő jótékony mikroorganizmusok számának csökkenéséhez. Ez az állapot a diszbiózis, a bélflórában túlsúlyba kerülő káros baktériumok és gombák pedig emésztőrendszeri panaszokat, anyagcserezavarokat, illetve akár irritábilis bél szindrómát okoznak. Ilyenkor van szükség a probiotikumok bevitelére, melyek visszaállítják a bélflóra egyensúlyát. Ehhez számos táplálékkiegészítő áll rendelkezésünkre, azonban figyeljünk arra, hogy a kiválasztott termék a lehető legtöbb probiotikus baktériumtörzset tartalmazza. Ha ugyanis a táplálékkiegészítőben nincs meg a számunkra fontos baktériumtörzs, a készítmény hatása csak korlátozott lesz. Nem szabad elfeledkezni a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumokról sem, hiszen ezek jelentősen felgyorsítják a bélflóra visszaépülését, és ezen keresztül az emésztés helyreállítását.

Hogy pontosan mi áll az emésztési zavarok hátterében, és mit lehet ezek ellen tenni, kiderül az oldalt található cikkeinkből!

Hirdetés:
Hirdetés: