A depresszió leküzdése vegán életstílussal

Napjaink egyik legelterjedtebb népbetegsége a depresszió, de számtalan bizonyított kutatási eredmény szerint a vegán életmódra való váltás átsegíthet a rossz időszakokon.

Egyre több ember nyitott és érdeklődő a veganizmus iránt. Ma már számottevő portálon olvashatunk a veganizmus egészséges hatásairól. A veganizmus tulajdonképp a növényi alapú táplálkozásra épül. A híres táplálkozási professzor, T. Colin Campbell PHD., a Kína-tanulmány című könyvében részletesen kifejti a vegán étrend előnyeit, kutatási eredményeire hivatkozva. Könyvében teljes bizonyossággal kijelentette, hogy a vegán életstílus segíthet a depresszión, valamint a klinikai depresszión. Néhány napos vegán étrend már tapasztalható változást hoz.

Orvosi szakvélemények azt mondják ki, hogy a depresszió nagyon szorosan kapcsolódik különféle fizikai betegségekhez, ilyen lehet a testben található gyulladás, de akár az alacsony szerotoninszint is.

A szerotoninnal kapcsolatos információk még hiányosak, de szakemberek szerint, rendkívül fontos szerepe van a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger, a szexualitás, az alvás, és az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szintnek tudható be a depresszió, a gyötrő migrén, az alkalmankénti fülzúgás, valamint a fibromyalgia, a bipoláris zavar, továbbá az idegi zavarok kialakulása. A vegán életstílus növényi táplálkozásra épül, amely hatására csökkenthetők a szervezetben lévő gyulladások, megvédeni a sejteket, mitöbb, a magas B-vitamin-tartalmú ételek képesek növelni az agy szerotoninszintjét.

A vegán életstílus még nem terjedt el annyira hazánkban, mint Európa más országaiban, viszont egyre több internetes portál foglalkozik a vegán táplálkozás jótékony hatásairól szóló sikertörténetekkel. A vegán életstílus egy olyan életforma, mely első hallásra komplikáltnak és elképzelhetetlen életformának tűnik. Sok lemondással, változással jár. A vegán életstílus és táplálkozás iránt érdeklődők figyelmébe T. Colin Campbell PHD. – Kína-tanulmány könyvét ajánlom bevezető olvasmánynak.

Mit érdemes enni a depresszió leküzdése érdekében?

Áfonya

Az áfonya, amely magas antioxidáns tartalmú, segít csökkenteni a mellrák kialakulását, amennyiben a vérben magas számban vannak jelen az antioxidánsok. Az áfonya endszeres fogyasztásával emelhető az agy dopaminszintje, ami boldogság érzethez vezet.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé tele van fenil-etil-amin-nal, szervezetbe való jutásával „örömhormonná” alakul.

Tökmag

Néhány sorral feljebb már említésre került a szerotonin, miért fontos a jelenléte. A tökmag triptofántartalma képes felpörgeti a szerotonin nevű hormon termelését az agyban.

Milyen tünetek utalhatnak a depresszióra?

Sokan nem sejtik, hogy a depresszió eluralkodott felettük, hiszen vannak olyan emberek, akiknél a depresszió nem rosszkedvvel párosul, másokkal ellentétben.

Az indokolatlan és gyakori fájdalmak tapasztalása, amelyek mögött nincs semmilyen biológiailag megmagyarázható háttér, legtöbb esetben depresszió miatt vannak jelen. Az indulatosság, az igen gyakori kirohanás, az állandó negatív gondolkodás, amely sokszor gyanakvásokkal párosul, minden bizonnyal a depresszió számlájára írható. A mértéktelen és az egyre gyakoribb alkoholfogyasztás, az érzéketlenség, illetve az empátia hiánya szintén a depressziónak köszönhető.

Méregtelenítsünk a depresszió ellen

Ahogyan már említettük, a depresszió, akár rosszkedv formájában jelentkezik, akár más tünetek által, kezelni kell. A vegán életstílus ebben segíthet. Akár végezhetünk méregtelenítést gyümölcsökkel, amely a vegán étrenden élő emberek számára könnyebben kivitelezhető. A méregtelenítésben segítségünkre lesz a friss eper, a meggy, a cseresznye. A gyümölcsökkel való méregtelenítő kúra alatt, az alább felsorolt ételek fogyasztásával, csak kevés százalékban jut nehezen és lassan lebomló zsír, és protein a szervezetünkbe. A gyümölcsökben igen gazdagon megtalálható fruktóz, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, az édesítőkkel ellentétben. A cseresznye kiváló vizelethajtó, amely fontos része a méregtelenítésnek, a meggy tökéletes antioxidáns forrás, serkenti az emésztést, az eper pedig megtisztítja a vért, valamint baktériumölő hatással bír.

A sikeres méregtelenítés, valamint az egészségünk megőrzése érdekében, évente legalább két alkalommal ajánlott elvégezni egy kúrát, ebben lehet segítségünkre a Toxi Clean termékcsalád. Egészségünk érdekében és szintentartása miatt, vegyük nagyon komolyan a méregtelenítést. A mai modern világban elengedhetetlen a méregtelenítés, hiszen a szervezet belső megtisztítása épp olyan lényeges, mint a külsőnk ápolása. A vegán életstílus - növényi eredetű táplálkozás – által, sokkal nagyobb mennyiségben jut a szervezetbe zöldség és gyümölcs, amely elősegíti a hatékonyabb méregtelenítési folyamatok beindítását, jelen táplálkozási szokásnak köszönhetően.

Mi is az a vegán életstílus?

A vegán étkezési szokás alapszabálya, hogy semmilyen állati eredetű táplálékot nem tartalmazhat az étrend. Itt kiemelném, hogy a hús, a tejtermék, a sajt, a túró, a tojás elhagyása elengedhetetlen a vegán ételekben. Érdemes tudni, mindazok, akik a vegán étrend és életstílus mellett teszik le a voksukat, nagyon változatosan kell, hogy táplálkozzanak. Ügyelni kell a gabonafélékből, hüvelyesekből, magvakból és zöldségekből készült ételek elegendő bevitelére. A vashiány, a vegán táplálkozásban a legkevésbé okoz problémát, ugyanis az ásványi anyagok növényi forrásból sokkal könnyebben hasznosulnak.


"...számomra nagyon fontos, hogy az ételek, amelyeket a szervezetembe juttatok, "tiszta" legyen. A tisztaság a táplálék vegyszermentességével párosul, lehetőség szerint minél kevesebb feldolgozást vegyen igénybe, és legyen "hazai.” – Ács Hajnalka Beatrix


Felhasznált angol szakirodalom:
T. Colin Campbell PHD. – The China Study
WebMD – veganism


Hirdetés:
Hirdetés: