Bifidobacterium longum

A Bifidobacterium longum probiotikum, egyike az emberben megtalálható, és a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, leggyakoribb jótékony baktériumoknak. Különösen nagy mennyiségben található meg az anyatejjel táplált csecsemők emésztőrendszerében, felnőtteknél főként a gyomor és bélrendszer alsó szakaszát, valamint a vastagbelet kolonizálja.

Jelentős mértékben hozzájárul a sérült bélflóra helyreállításához, illetve egyensúlyának megőrzéséhez.

Ezzel javítja az emésztést, és az immunrendszert is erősíti, hiszen a bélflóra állapota alapvetően meghatározza az anyagcsere minőségét, valamint szervezetünk védekezőképességét.

A Bifidobacterium longum kordában tartja a patogén (káros) mikroorganizmusokat, úgy, hogy az emésztőrendszerben a cukrok lebontása közben, ecet- és tejsavat termel, ezzel megakadályozza ezek fejlődését. Hatékonyan bánik el a betegségeket okozó élesztőgombákkal, a szájban, a garatban és a nemi szervekben elszaporodó Candida albicans hatékony ellenszere.

Segít megszüntetni a krónikus, például az antibiotikumok hatására kialakuló hasmenést, ahogyan a szorulás esetén is jó szolgálatot tehet. Csökkentheti a koleszterinszintet, óvja a szívet és az érrendszert, mérsékelheti az éhomi vércukorszintet.

Mivel javítja az anyagcserét, és támogatja más, probiotikus baktériumok szaporodását, ezáltal felerősíti a természetes méregtelenítési folyamatokat. Kifejezetten javasolt a bevitele antibiotikum kúra alatt.

Mérsékli a bélben kialakuló gyulladásokat, segít megelőzni a magas koleszterinszintet, valamint csökkenti egyes allergiák kockázatát. Az American Health Foundation kutatása szerint a Bifidobacterium longum gátolhatja a vastagbélrák fejlődését.

Támogatja a kívánt fogyást, miközben fokozza a bevitt tápanyagok felszívódását, ezért fogyasztásával elkerülhetőek a különféle hiánybetegségek.

Ajánlott megemelni a bevitelét, ha antibiotikumot szedünk, rendszertelenül és rosszul táplálkozunk, évszakváltáskor, hosszú utazás és környezetváltás előtt, valamint folyamatos stresszhelyzetben.

Bifidobacterium longum fogyasztásával mérsékelhetjük a tejcukor-érzékenység tüneteit, illetve magát az intoleranciát. A gluténérzékenységben szenvedők számára is megoldást jelenthet, ennek a tulajdonságának a hátterében az áll, hogy képes a búza, az árpa, a rozs és a zab magjában lévő gliadint – a glutén egyik fehérjéje – lebontani nem toxikus peptidekre.

Elsősorban az erjesztett tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, hüvelyesekben található meg, megfelelő mennyiségű bevitele a minőségi, probiotikum étrend-kiegészítőkkel biztosítható.

Források:
https://www.livestrong.com/article/375423-what-is-bifidobacterium-longum
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9111222


Hirdetés:
Hirdetés: