Béta-glükán

A béta-glükán a természetben előforduló növényi rost, emészthetetlen poliszacharid, azaz összetett cukor, ami a növények, gombák és baktériumok sejtfalának alkotórésze. Valójában többféle létezik, egészségügyi szempontból, a vízben nem oldódó béta-glükán ajánlott. Hozzájuthatunk az élesztő, az árpakorpa, a zabkorpa, a reishi és shiitake gomba, valamint tengeri algák fogyasztásával, illetve étrend-kiegészítők segítségével. Különösen jó választás a béta-glükánnal készült szimbiotikum, ami probiotikumokat is tartalmaz.

Különleges kémiai szerkezetének tudható be, hogy ez az élelmi rost ellenáll a gyomor savas közegének, a szervezet sem képes lebontani.
Ennek ellenére a béta-glükán rendkívül jó hatással van az emésztésre és anyagcserére, gyorsítja a bélfalra tapadó salakanyagok távozását – tulajdonképpen ledörzsöli a lerakódásokat –, támogatja a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait. Ez a rost annak is köszönheti egészségvédő hatásait, hogy roncsolódás nélkül jut el a belekbe, ahol a glükózzal és a koleszterinnel szemben érvényesül kelátképző hatása, azaz csökkenti azok felszívódását, így a felesleg könnyebben távozik a székleten keresztül.
Ez az oka annak, hogy a béta-glükán védi a szívet és az érrendszert, hiszen lenyomja a káros, LDL koleszterin szintjét. Ugyanez a hatása a vércukor esetében is, miközben javítja a cukrok bevitele miatt kialakuló inzulinválaszt.

Egészségünk megóvása szempontjából, legalább ennyire fontos, hogy több irányból is támogatja az immunrendszer működését. Egyrészt a probiotikumok tápláléka, az egyik legjobb prebiotikum, ami fokozza ezeknek a jótékony baktériumoknak a szaporodását. Ezáltal hozzájárul a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, illetve visszaállításához. Mivel a bélflóra állapota meghatározza szervezetünk védekezőképességét (az immunsejtek mintegy 80 százaléka a bélrendszerben fejti ki a hatását), a béta-glükán fogyasztásával a fertőzésekkel és más betegségekkel szemben is könnyebben felvehetjük a harcot. Miközben a baktériumok lebontják, bioaktív glikozidok és oligoszacharidok képződnek, ezeknek a vegyületeknek a jelenléte szintén erősíti az immunrendszert, óv a megbetegedésektől.
Ráadásul a bevitt rost az immunrendszert finoman és kiegyensúlyozottan aktiválja, stimulálja a fagociták működését, amelyek feladata a szervezetbe került, kóros mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok, gombák, paraziták megsemmisítése.
A bélflóra egyensúlyának helyreállítása, valamint a bélrendszer megtisztítása a jelentősen javítja a tápanyagok, vitaminok hasznosulását is: a rostnak köszönhetően sokkal jobb lesz a felszívódás, nagyobb mennyiségben termelődnek emésztőenzimek, valamint a szintén a bélflóra baktériumai által előállított K-vitamin, B7- és B12-vitamin mennyisége is megemelkedik.

A béta-glükánt tartalmazó élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők gyorsan teltségérzetet okoznak, így járulnak hozzá a fogyókúrák eredményességéhez. Mellékhatásai gyakorlatilag nincsenek, megemelt bevitele sem okoz allergiás reakciókat vagy átmeneti rosszullétet. Puffadás, erőteljesebb gázképződés azonban előfordulhat.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236515/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17895634


Hirdetés:
Hirdetés: