Bélproblémákra probiotikumok

Amikor felbomlik a bélflóra hasznos és káros mikroorganizmusainak egészséges aránya, kialakul a diszbiózis. Az elszaporodó kártékony baktériumok és gombák, betegségeket, valamint különböző kellemetlen tüneteket, köztük hasfájást, puffadást és bélgázosságot okoznak. Ilyenkor jó hasznát vehetjük a probiotikumoknak, amelyek enyhítik, illetve megszüntetik a tüneteket.

A helytelen táplálkozás, a stressz, az antibiotikumok szedése, a túlzott cukorfogyasztás – a káros baktériumok egy részét éppen a szervezetbe kerülő cukor táplálja –, illetve a méreganyagok egyaránt hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának felbomlásához. Ilyenkor a hasznos baktériumok száma jelentősen csökken a bélflórában, ezért a káros mikrobák, baktériumok és gombák kerülnek túlsúlyba. Ha a tápanyagok és ásványi anyagok felvételében, illetve a szervezet számára létfontosságú vitaminok termelésében közreműködő hasznos baktériumok háttérbe szorulnak, különböző emésztési zavarok, vagy akár irritábilis bél szindróma is kialakulhat.

Kínzó puffadás és bélgázosság

A rossz bélműködés jellemző tünete, a hasi görcsök és a rendszertelen, nem megfelelő székletürítés mellett, a bélgázok, valamint a puffadás jelentkezése. Többféle bélgázosság létezik, ezek az aerofágia – ennek eredménye a böfögés –, a regurgitáció – táplálék visszaáramlás –, a flautencia – szellentési kényszer – és a meteorizmus – általános haspuffadás.

A megoldás a bélproblémákra probiotikumok bevitele

Amennyiben a bélgázosság a diszbiózisra utal, megszüntetésében elsősorban a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus reuteri, a Lactobacillus casei, illetve a Bifidobacterium lactis probiotikus baktériumokat tartalmazó készítmények kaphatnak főszerepet. Nagyon fontos a prebiotikumok bevitele is, hiszen ezek elősegítik a probiotikumok szaporodását.

Ne feledjük! A probiotikus élelmiszerek, táplálékkiegészítők képesek helyreállítani a sérült bélflórát, ezzel járulva hozzá az emésztési zavarok, köztük a bélgázosság és puffadás megszüntetéséhez.


Hirdetés:
Hirdetés: