IBS legjellemzőbb tünetei

Az Irritábilis bél szindróma (IBS) az emésztőrendszer funkcionális betegsége. Mivel az IBS esetében nem mutatható ki szervi elváltozás, ismert betegség, fertőzés vagy genetikai hiba, diagnosztizálásakor elsősorban a tünetekre kell figyelni.

Mikor jelentkezhet az irritábilis bél szindróma?

Az IBS tünetei inkább napközben jelentkeznek, és bár az életminőséget jelentősen ronthatják, komoly elváltozások nem kapcsolódnak hozzájuk. Igaz viszont, hogy a panaszok hónapokon, sőt akár éveken keresztül fennállhatnak. Általában a húszas évek elején tapasztalható először, rendkívül gyakori, hiszen minden ötödik embert érinti. Az IBS rejtőzködő betegség, ami azt jelenti, hogy nincsenek kizárólagos tünetei. Ami minden esetben jelentkezik, az a krónikus, alhasi fájdalom – kijelenthető, hogy görcsös, illetve feszítő hasfájás nélkül nincs IBS –, illetve az általános rossz közérzet. Szintén az irritábilis bél szindrómára utal a folyamatos, vagy visszaérő hasmenés, szorulás, valamint ezek váltakozása, a puffadás és az erőteljes, hallható bélmozgás. Gyakran előfordul hányinger nélküli spontán hányás is.

Az IBS legjellemzőbb mentális tünetei

Az IBS nem csupán fizikai, hanem lelki panaszokkal is járhat: depresszió, szorongás, ok nélküli félelem, állandó fáradtság, levertség, alvászavarok, migrénes, illetve tompa fejfájás vagy akár hátfájás is kialakulhat. A tüneteknek legalább három hónapig, vagy havonta minimum három alkalommal jelentkezniük kell ahhoz, hogy nagy biztonsággal IBS-ről beszélhessünk!

Hirdetés:
Hirdetés: