Antibiotikumok Az antibiotikumok számos, bakteriális eredetű betegség leküzdésére használhatók, ugyanakkor a vírusok ellen teljes mértékben hatástalanok. Nagyon fontos, hogy az antibiotikum tartalmú készítményeket kizárólag akkor használjuk, ha valóban szükség van rájuk, ugyanis az antibiotikumok a szervezetbe kerülve természetüknél fogva a hasznos baktériumokat is károsítják, elpusztítják őket, de legalábbis meggátolják, lassítják a szaporodásukat. A jótékony mikroorganizmusok számának csökkenése miatt felborul a bélflóra egyensúlya, ami emésztési és emésztőrendszeri zavarokhoz, alhasi fájdalmakhoz, valamint az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Utóbbi következtében előállhat az a furcsa helyzet, hogy a feleslegesen, vagy túlszedett antibiotikumok, végeredményben újabb betegséget okoznak: a legyengült immunrendszer miatt ugyanis a szervezet védtelenebb a fertőzésekkel szemben, könnyebben kialakulhatnak a működési zavarok, gyulladások és a különböző betegségek.

Nem véletlen, hogy az orvosok csak akkor írnak fel antibiotikumot, ha erre feltétlenül szükség van, vagy a tünetek 48-72 óra elteltével sem enyhültek. Vírusos megbetegedés esetén előfordulhat, hogy a szervezetbe ok nélkül bevitt antibiotikumok miatt, az antibiotikumra rezisztens baktériumok elszaporodnak.

Az antibiotikumok bélflórára gyakorolt negatív hatásaival, illetve az antibiotikumok miatt sérült bélflóra regenerálásával kapcsolatos tudnivalók, a kategória menübol oldalt tud kapcsolódó cikkek közül választani.

Hirdetés:
Hirdetés: