Amit az IBS-ről érdemes tudni

Mit jelent az IBS elnevezés?

Az IBS az irritábilis bél szindróma (angolul: Irritable Bowel Syndrome) rövidítése.

Milyen betegség az irritábilis bél szindróma?

Az IBS a bélrendszert érintő funkcionális, azaz működési rendellenesség. Nincs köze semmilyen szervi vagy genetikai elváltozáshoz, fertőzéshez, és nem betegség váltja ki.

Mi okozza az irritábilis bél szindrómát?

Biztosat nem lehet tudni, az viszont kijelenthető, hogy a stressz, a lelki problémák, a bélflóra egyensúlyának felbomlása, a nem megfelelő étrend, a helytelen táplálkozási szokások (a falatok kellő megrágásának hiánya), valamint a szervezetbe bejutó méreganyagok hozzájárulnak az IBS kialakulásához.

Mi az, amit még az IBS-ről érdemes tudni és mik a legfontosabb tünetei?

Sajnos, nincsenek egyértelmű panaszok, az IBS ezért úgynevezett rejtőzködő betegség, ami azt jeleni, hogy más betegségekre utaló, elsősorban általános panaszok mögé „bújik”. Annyi azonban elmondható, hogy az IBS tünetei közül szinte mindig jelentkezik a hasfájás (általában görcsös, vagy tompa), valamint a diszkomfort érzet. Szintén felveti az IBS lehetőségét a rendszertelen, szorulásos vagy hasmenéses, illetve váltakozva szorulásos és hasmenéses székelés, a puffadás, a nyálkás széklet, illetve a telítettség érzése, és a sokszor inger nélküli hányás. Ahhoz, hogy nagy biztonsággal IBS-ről beszélhessünk, a panaszoknak legalább három hónapig fenn kell állniuk, vagy havonta (egyenként) minimum három alkalommal jelentkezniük kell. Megfigyelték, hogy a tünetek nappal és ürítés előtt erősebbek, míg a székelést követően enyhülnek – azonban ez utóbbi sem igaz minden esetre.

Hogyan lehet diagnosztizálni az irritábilis bél szindrómát?

A szakemberek azt szokták mondani, hogy az emésztőrendszeri panaszok esetén, ha már minden lehetséges okot kizártak, akkor érdemes az IBS-re gondolni. Ebből az következik, hogy amennyiben a részletes kivizsgálás nem jár eredménnyel, azaz nem lehet kimutatni, szervi, genetikai elváltozást, fertőzést, vírus jelenlétét, illetve a tüneteket nem valamilyen diagnosztizálható betegség váltotta ki (például daganat, gyulladás, allergia), akkor a beteg nagy valószínűséggel irritábilis bél szindrómában szenved.

Mindegyik korosztály veszélyeztetett?

A gyerekeken kívül, az IBS tulajdonképpen bármely korosztályban előfordulhat. A fiatal felnőttek érintettebbek, az idősebbek tünetei enyhébbek.

Mennyire gyakori az IBS?

Általánosságban elmondható, hogy minden ötödik ember IBS-es, a nőknél kétszer nagyobb a kialakulás veszélye.

Meg lehet halni az IBS-ben, a betegség örökölhető és fertőző?

Semmi ilyesmitől nem kell tartani! Az IBS biztosan nem halálos, nem fertőz, nem okoz daganatot és örökölni sem lehet.

Van megoldás az IBS kezelésére?

Az IBS tüneteit életmód- és étrendváltással, valamint megfelelő bélnyugtató, élelmi rostokban és prebiotikumokban gazdag, probiotikus táplálékkiegészítők fogyasztásával lehet enyhíteni, illetve megszüntetni. A probiotikumok nem csupán a sérült bélflóra helyreállításában kapnak kulcsszerepet, hanem hozzájárulnak az emésztés és a bélmozgások rendezéséhez is.

Hirdetés:
Hirdetés: