Amit az IBS-ről érdemes tudni

Mit jelent az IBS elnevezés?

Az IBS az irritáblis bél szindróma (angolul: Irritable Bowel Syndrome) rövidítése.

Milyen betegség az IBS?

Az IBS a bélrendszert érintő funkcionális, azaz működési rendellenesség. Nincs köze semmilyen szervi vagy genetikai elváltozáshoz, fertőzéshez, nem betegség váltja ki.

Mi okozza az IBS-t?

Biztosat nem lehet tudni, az viszont kijelenthető, hogy a stressz, a lelki problémák, a bélflóra egyensúlyának felbomlása, a nem megfelelő étrend, a helytelen táplálkozási szokások (a falatok kellő megrágásának hiánya), a szervezetbe bejutó méreganyagok hozzájárulnak az IBS kialakulásához.

Mik az IBS legfontosabb tünetei?

Sajnos nincsenek egyértelmű panaszok, az Irritábilis bél szindróma ezért úgynevezett rejtőzködő betegség, ami azt jeleni, hogy más betegségekre utaló, elsősorban általános tünetek mögé „bújik”. Annyi azonban elmondható, hogy az IBS-t mindig hasfájás (általában görcsös, vagy tompa), valamint diszkomfort érzet kíséri. Szintén felveti az IBS lehetőségét a rendszertelen, vagy szorulásos vagy hasmenéses, illetve váltakozva szorulásos és hasmenéses székelés, a puffadás, a nyálkás széklet, illetve a telítettség érzése és a sokszor inger nélküli hányás. Ahhoz, hogy nagy biztonsággal IBS-ről beszélhessünk, a panaszoknak legalább három hónapig fenn kell állniuk, vagy havonta (egyenként) minimum három alkalommal jelentkezniük kell. Megfigyelték, hogy a tünetek nappal és ürítés előtt erősebbek, míg a székelést követően enyhülnek – azonban ez utóbbi sem igaz minden esetre.

Hogyan lehet diagnosztizálni az irritábilis bél szindrómát?

A szakemberek azt szokták mondani, hogy az emésztőrendszeri panaszok esetében, ha már minden lehetséges okot kizártak, akkor lehet egyértelműen az IBS-re gondolni. Ebből az következik, hogy amennyiben a részletes kivizsgálás nem jár eredménnyel, azaz nem lehet kimutatni, szervi, genetikai elváltozást, fertőzést, vírus jelenlétét, illetve a tüneteket nem valamilyen diagnosztizálható betegség váltotta ki (például daganat, gyulladás, allergia), akkor a beteg nagy valószínűséggel irritábilis bél szindrómában szenved.

Mindegyik korosztály veszélyeztetett?

A gyerekeken kívül, az Irritábilis bél szindróma tulajdonképpen bármelyik korosztályban előfordulhat. A fiatal felnőttek érintettebbek, az idősebbek tünetei viszont enyhébbek.

Mennyire gyakori az IBS?

Általánosságban elmondható, hogy minden ötödik ember IBS-es, a nőknél kétszer nagyobb a kialakulás veszélye.

Meg lehet halni az IBS-ben, a betegség örökölhető és fertőző?

Semmi ilyesmitől nem kell tartani! Az Irritábilis bél szindróma biztosan nem halálos, nem fertőz, nem okoz daganatot és örökölni sem lehet.

Van megoldás az Irritábilis bél szindróma kezelésére?

Az IBS tüneteit életmód- és étrendváltással, valamint megfelelő bélnyugtató, élelmi rostokban és prebiotikumokban gazdag, probiotikus táplálékkiegészítők fogyasztásával lehet enyhíteni, illetve megszüntetni. A probiotikumok nem csupán a bélflóra helyreállításában kapnak kulcsszerepet, hanem hozzájárulnak az emésztés és a bélmozgások rendezéséhez is.

Hirdetés:
Hirdetés: