A probiotikumok ellensúlyozzák az antibiotikumok káros hatásait

Probiotikumok szedése antibiotikum kúra ideje alatt

Számos olyan bakteriális eredetű betegség létezik, amelyek legyőzéséhez szükség van antibiotikumok szedésére. Sajnos, az antibiotikumok nem csupán a káros mikroorganizmusokat, hanem a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen, jótékony (probiotikus) bélbaktériumokat is elpusztítják. Összefoglaltuk, hogyan hatnak az antibiotikumok a bélflórára.

Az antibiotikumok hatásmechanizmusa többféle lehet

Képesek elpusztítani a betegségeket okozó baktériumokat, akadályozzák a szaporodásukat, illetve gátolják a növekedésüket. Egy antibiotikum tartalmú készítmény (a gyógyszerek mellett, növényeknek is lehet antibiotikus hatása) általában több baktériumfaj ellen alkalmazható. Mivel nem létezik olyan antibiotikum, ami csupán egyetlen baktériumtörzset támad meg, az antibiotikum kúra alatt, a bélrendszerben élő hasznos mikroorganizmusok száma is jelentősen csökkenhet. Ennek eredménye a bélflóra egyensúlyának felbomlása, és ezen keresztül különböző emésztési zavarok (leggyakoribb a hasmenés) kialakulása.

A probiotikumok ellensúlyozzák az antibiotikumok káros hatásait

Nem kell azonban megvárni, hogy a bélflóra károsodjon: az antibiotikumok szedésével egyidejűleg a szervezetbe juttatott probiotikum ugyanis ellensúlyozza az antibiotikumok káros hatásait azzal, hogy jelenlétüknek köszönhetően helyrebillen a bélflórában a káros és a hasznos baktériumok aránya. A hasznos mikroorganizmusokat, tehát a probiotikum segítségével lehet pótolni.

A probiotikum ráadásul nem csupán a megelőzést szolgálja, hiszen képes visszaállítani a sérült bélflóra egyensúlyát. Fontos, hogy a probiotikumot a kúra alatt minden nap, és az antibiotikum beszedése után legalább 2 órával vigyük be a szervezetünkbe! Utóbbi azért fontos, mert az antibiotikumok ebben az időszakban a legaktívabbak, így elkerülhetjük, hogy a probiotikus baktériumokat is nagy számban elpusztítsák. A probiotikumok mellett mindig gondoskodjunk a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumok pótlásáról is!


Hirdetés:
Hirdetés: