A probiotikumok ellensúlyozzák az antibiotikumok káros hatásait

Számos olyan betegség (bakteriális eredetű) létezik, amelyek legyőzéséhez szükség van antibiotikumok szedésére. Sajnos, az antibiotikumok nem csupán a káros mikroorganizmusokat, hanem a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen, jótékony (probiotikus) bélbaktériumokat is elpusztítják. A hasznos mikroorganizmusokat, a probiotikumok segítségével lehet pótolni.

Az antibiotikumok hatásmechanizmusa többféle lehet: képesek elpusztítani a betegségeket okozó baktériumokat, akadályozzák a szaporodásukat, illetve gátolják a növekedésüket. Egy antibiotikum tartalmú készítmény (a gyógyszerek mellett, növényeknek is lehet antibiotikus hatása) általában több baktériumfaj ellen alkalmazható. Mivel nem létezik olyan antibiotikum, ami csupán egyetlen baktériumtörzset támad meg, az antibiotikum kúra alatt, a bélrendszerben élő hasznos mikroorganizmusok száma is jelentősen csökkenhet. Ennek eredménye a bélflóra egyensúlyának felbomlása, és ezen keresztül különböző emésztési zavarok (leggyakoribb a hasmenés) kialakulása.

Nem kell azonban megvárni, hogy a bélflóra károsodjon: az antibiotikumok szedésével egyidejűleg a szervezetbe juttatott probiotikumok ugyanis ellensúlyozzák az antibiotikumok káros hatásait azzal, hogy jelenlétüknek köszönhetően helyrebillen a bélflórában a káros és a hasznos baktériumok aránya.

A probiotikumok ráadásul nem csupán a megelőzést szolgálják, hiszen képesek visszaállítani a bélflóra egészséges működését is. Fontos, hogy a probiotikumot a kúra alatt minden nap, és az antibiotikum beszedése után legalább 2 órával vigyük be a szervezetünkbe! Utóbbi azért fontos, mert az antibiotikumok ebben az időszakban a legaktívabbak, így elkerülhetjük, hogy a kívülről bevitt probiotikus baktériumokat is nagy számban elpusztítsák. A probiotikumok mellett mindig gondoskodjunk a probiotikus batériumok táplálékául szolgáló prebiotikumok pótlásáról is!

Hirdetés:
Hirdetés: