A hasmenés kezelése, a bélflóra állapota és a probiotikumok

Sokak rémálma a hirtelen jelentkező, sokszor görcsös hasfájással járó hasmenés, hiszen ez egy olyan problémát jelent, aminek megoldására nem mindig nyílik azonnal lehetőség. Mivel az erőteljes hasmenési ingert az esetek jelentős számában a bélflóra helytelen működése okozza, a hasmenés kezelése a probiotikumok segítségével különösen hatékony lehet.

A bélflóra törékeny egyensúlyát számtalan külső tényező felboríthatja: a helytelen táplálkozás, betegségek, a stressz vagy az antibiotikumok szedése egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy elszaporodnak a béltraktusban a káros mikroorganizmusok. A bélflóra működési zavarára utal a hasmenéses állapot, amely minden esetben azt jelzi, hogy az emésztőrendszernek gyors segítségre van szüksége.

A hasmenés kezelése és az egészséges bélflóra visszaállítása és a probiotikumok

Hasmenés esetén, elsődleges a fokozott folyadékbevitel, azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezzel csak a kiszáradást lehet megelőzni, a kiváltó okot nem szünteti meg. A hasmenéses állapot alatt körültekintő, diétás táplálkozásra, illetve a minél gyorsabb eredmény elérése érdekében, a bélflóra regenerálódását elősegítő probiotikumok megemelt bevitelére van szükség. Bár számos élelmiszer tartalmaz probiotikumokat, nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem minden baktériumtörzs képes megszüntetni a hasmenést: a probiotikumokban gazdag joghurtok sokszor csak rontanak a hasmenéses állapoton. Ezért olyan készítményt kell választani, ami alkalmas a hasmenés kezelésére.

A rotavírus és az antibiotikumok okozta hasmenés enyhítése

Nagy segítséget jelent a probiotikum bevitele a hasmenéses gyermekek számára, különösen azokban az esetekben, amikor a híg székletet a rotavírus okozza. A leghasznosabb baktériumtörzsek Lactobacillus rhamnosus GG, valamint a Lactobacillus reuteri, ezek segítségével a hasmenéses időszak jelentősen lerövidíthető. Az antibiotikumok nem csupán a káros, hanem a hasznos mikrobákat is elpusztítják. Ilyenkor érdemes olyan probiotikus készítményt választani, mely Saccharomyces boulardii baktériumot tartalmaz, ez ugyanis hatékonyan alkalmazható az antibiotikum bevitel miatt kialakuló hasmenés megelőzésében. Lényeges, hogy a probiotikumot vagy az antibiotikum kúra előtt, vagy azzal egy időben kell szedni. Szintén segít az idegesség miatt kialakuló hasmenés legyőzésében a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium bifidum, míg a gyulladásban lévő vastagbél következményeként jelentkező hasmenést szintén elsősorban a Saccharomyces boulardii baktériumtörzs csillapítja. A probiotikumok bevitele mellett, gondoskodjuk a prebiotikumok pótlásáról is, hiszen ezek jelentik a hasznos mikroorganizmusok legfontosabb táplálékát.


Hirdetés:
Hirdetés: