A bélflóra regenerálása probiotikumokkal

A megfelelő étkezés, és ezen belül a probiotikumok garantálják az emésztőrendszer egészségét. Különösen nagy szükség van a probiotikumok fokozott jelenlétére, ha a bélflórában valamilyen okból – helytelen táplálkozás, antibiotikum kúra, ételmérgezés, betegségek – elszaporodnak a káros mikroorganizmusok. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell állítani a bélflóra felborult egyensúlyát, amit a probiotikumok bevitelével lehet gyorsan és maradandóan biztosítani.

A probiotikumok, szó szoros értelemben a bélflóra jótevői és egészségének őrzői. Normális esetben, a bélflórát alkotó hasznos és káros mikroorganizmusok egyensúlyban vannak egymással, ami jelentős mértékben hozzájárul az emésztőrendszer, és ezen keresztül – ne feledjük, az immunrendszer ereje 70-80 százalékban a bélflóra állapotától is függ – az egész szervezet helyes működéséhez. Ha viszont ez a kényes és törékeny egyensúly felbomlik, szinte azonnal jelentkeznek a kellemetlen tünetek és az ezekhez társuló betegségek: hasfájás, fáradékonyság, funkcionális bélrendellenességek, emésztési zavarok, puffadás, gyulladásos bélbetegségek, rossz közérzet és az immunrendszer gyengülése következtében megjelenő betegségek, mint például bizonyos allergiák. Egyes tanulmányok szerint, a bélflóra egyensúlyának zavara miatt, 2-es típusú cukorbetegség és viselkedési rendellenességek, akár depresszió vagy autizmus is kialakulhat. Ezért lényeges, hogy mielőbb elinduljon a bélflóra regenerálása, hiszen az idő múlásával, a káros mikroorganizmusok – különösen a „rossz” baktériumok – egyre nagyobb helyet foglalnak el maguknak a bélflórának otthont adó bélnyálkahártyán, kiszorítva ezzel a hasznos baktériumokat, amelyek így képtelenek táplálékhoz jutni és szaporodni.

Nincs ok az aggodalomra, van megoldás: a bélflóra regenerálása probiotikumokkal

A bélflóra visszaállítása szerencsére viszonylag egyszerűen kivitelezhető, a legfontosabb, hogy már az első panaszok észlelésekor tegyük meg a szükséges lépéseket. Mindenekelőtt változtassunk az étrendünkön, együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, salátákat és probiotikumos fermentált tejtermékeket. Tudni kell azonban, hogy a bélflóra regenerálása csak akkor lesz gyors és maradandó, ha gondot fordítunk a probiotikumok közvetlen bevitelére is. Ebben segítenek a jól megválasztott probiotikum tartalmú termékek, ezek ugyanis pontosan azokat a probiotikus baktériumokat tartalmazzák, amelyek a bélflóra regenerálása során kulcsszerepet kapnak. Ilyen a Lactobacillus rhamnosus, valamint a Medical College of Georgia kutatásai alapján a káros baktériumok elszaporodásának megakadályozásban tevékeny részt vállaló Lactobacillus acidophilus és Lactobacillus bifidus.

Hirdetés:
Hirdetés: